1

Téma: Nizký testosteron při nízkých hladinách LH a FSH, prolaktin v normě

Dobry den

Jmenuji se Ivan (27 let)

Již od puberty mám tyto potíže. Začal jsem tloustnout (ženský typ ukládání tuků - hýždě, zadek, boky, prsa). Žádné libido. Potíže se spánkem. Těžko se mi udržuje soustředěnost. Častá podrážděnost. Nesnadná masturbace. Postupně i sociální potíže. Pocit vyhoření  a zbytečnosti. Vyšetření - obvodní lékař, neurolog, kardiolog - bez nálezu. Došel jsem postupem času k tomu, že by se mohlo jednat o nedostatek testosteronu.

Vyšetření u urologa/androloga:

Sérum:
LH 2 IUL (1.7 - 8.6)
FSH 1.8 IUL (1.5 - 12.4)
Testosteron 7.75 nmol/l (6.68 - 25.7)
Prolaktin 4.81 ug/l (4.04 - 15.20)


Moč: v pořádku

Prostata i varlata naprosto zdravá, jak mají být.

Na základě tohoto navrhuje substituci testosteronem - Nebido.
Bojím se o svoji plodnost s Nebidem - všude se dočítám, že to způsobuje azospermii a zmenšování varlat.
Nedělám si iluze, že se současnou hodnotou FSH vůbec něco mám.

Nebylo by lepší dobře kontrolovaný hCG protokol s monitorací estrogenů?

2

Re: Nizký testosteron při nízkých hladinách LH a FSH, prolaktin v normě

Dobrý den, Ivane,
vyšetření spermiogamu a genetické vyšetření Vám již někdo udělal?

RNDr. Kateřina Okénková
vedoucí Laboratoře IVF

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF