1

Téma: spermiogram

Dobrý den, prosím o radu ohledně SPG. Zatím 1x neúšpěch ICSI (ET + 2x KET ) Poslední výsledek SPG je koncentrace 31mil./ml. , pohyb a+b 23%, morfologie 96%.  Tento výsledek s nižší koncetrací (12mil) v minulosti opakován.  Nyní po 4 měsících nový SPG, kde je konc. 0mil./ml a závěrem je pouze 5 progres. pohyblivých spermií na 1 zorné pole . Žádná další hodnota neuvedena. Je možný takový rozdíl? Co znamená vzorné pole. Návrh řešení - dárce. Je to opravdu tak beznadějné? Děkujeme!

2

Re: spermiogram

Dobrý den, paní Zdeňko,
ano, takový rozdíl je jistě možný. Rozhodně Vám doporučuji absolvovat vyšetření u urologa, aby vyšetřil možnou příčinu tohoto stavu. Neznám způsob hodnocení laboratoře, která vám provedla vyšetření, nicméně pokud se nachází ve vzorku pět pohyblivých spermií na zorné pole, tak si věřím, že je možné pokusit se o umělé oplodnění metodou ICSI s vlastními spermiemi. K Vašemu dalšímu dotazu, zorné pole je plocha, kterou laborant vidí při pohledu do mikroskopu. Pro lepší pochopení: laborant zhotoví z kapky ejakulátu tzv. mikroskopický preparát, který prohlíží pod mikroskopem a který sestává z mnoha zorných polí.
Přeji Vám hodně štěstí,
Soňa Kloudová

3

Re: spermiogram

Dobré ráno, moc děkuji za zprávu.  Urologické vyšetření proběhlo před 3 měsící a byla ATB přeléčena infekce.  Pro nás tedy možnost zlepšení SPG. Po tři měsíce manžel brál vitamínové preparáty, sportoval a celkově jsme se zaměřili na zdravou životosprávu.  A teď takový propad - z desítek milionů počítáme kusy. Zeptám se tedy zda je možné pro ICSI použít i neprogresivně pohyblivé spermie? I když náš poslední výsledek je vůbec nezmiňuje.. Moc děkuji, vážím si Vašeho času.

4

Re: spermiogram

Ještě se zeptám, když je normální stav, tak kolik má být spermií na zorné pole? Je mi divné, že se našlo 5 spermií v zorném poli a zrovna oněch 5 bylo progresivně pohyblivých.. Jsem z toho zmatená. Nejraději bych jela k Vám na kliniku, nebýt to pro nás 400km.. Děkuji moc!

5

Re: spermiogram

Dobrý den,
ano, pro ICSI lze použít i spermie, které se pohybují neprogresivně, tedy na místě. Pokud není dostatečný počet pohyblivých spermií, lze dokonce použít i nepohyblivé spermie. Nepohyblivé totiž nemusí nutně znamenat mrtvé, ale samozřejmě je zde riziko, že nepohyblivé spermie mrtvé jsou a oplození vajíčka takovou spermií nebude úspěšné.
Za normálních okolností jsou v ejakulátu přítomny až stovky spermií na zorné pole. To ale pro vás není podstatná informace. Podstatné je, zda adrologové budou schopni získat z ejakulátu dostatečný počet spermií. Předpokládám, že metodou "gradientní centrifugace" zisk spermií bude možný a že dojde k úspěšnému oplození vajíček za využití zmíněných pohyblivých spermií.
Co se týče návštěvy naší kliniky, věřím, že pokud by jste měli někdy náhodnou cestu do Brna, můžete se s našimi laboranty domluvit na vyšetření, rádi vám vyjdou vstříc (tel. 549 523 257).
Držím Vám pěsti,
Soňa Kloudová

6

Re: spermiogram

Dobrý den,

dovoluji si Vám poslat další dotaz.

Máme za sebu již dvě IVF/ICSI. Druhé IVF/ICSI bylo úspěšné, ale bohužel jen na velmi krátkou dobu a došlo k revizi. Chystáme se na 3IVF, ale manžel dostal boreliózu.  Z krve před 3 týdny to dnes bylo potvrzeno. Po celou dobu (3týdny) manžel bere Deoxymykoin (2tablety deně). Další již prý brát nemá. Můj dotaz zní jako moc může borelioźa ovlinit už tak mizivý spermiogram? Vím, že se doporučuje počkat po ATB 3 měsíce. Kontrola boreliózy také za 3 měsíce. Děkuji moc.

7

Re: spermiogram

Dobrý den, paní Zdenko,
borelióza je relativně závažné onemocnění. Organismus je při něm ve stresu a tudíž může mít negativní vliv na kvalitu spermií. V případě, že chcete maximalizovat výsledek, bylo by vhodné počkat.

S pozdravem

RNDr. Kateřina Okénková
vedoucí Laboratoře IVF

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

8

Re: spermiogram

Dobrý den,

děkuji moc za odpověď.
Myslíte, že má význam čekat déle než 3 měsíce nebo březnové (2015) ivf již nebude ovlivněno?
Snad borelióza nebude miít dlouhodobý negativní dopad.

Děkuji moc za Váš čas!


RNDr. Kateřina Okénková napsal:

Dobrý den, paní Zdenko,
borelióza je relativně závažné onemocnění. Organismus je při něm ve stresu a tudíž může mít negativní vliv na kvalitu spermií. V případě, že chcete maximalizovat výsledek, bylo by vhodné počkat.

S pozdravem

RNDr. Kateřina Okénková
vedoucí Laboratoře IVF

9

Re: spermiogram

Vážená paní Zdenko,
pokud byla léčba antibiotiky úspěšná, pak by 3 měsíce po ukončení léčby již neměly být spermie negativně ovlivněny.

S pozdravem

RNDr. Kateřina Okénková
vedoucí Laboratoře IVF

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF