1

Téma: Velmi vysoké procento DNA fragmentace spermií, PICSI?

Dobrý den,

Můj partner a jeho bývalá partnerka se snažili o početí 8 let. Ona byla úplně v pořádku a jeho spermiogram byl také v pořádku až na sníženou pohyblivost, která se ale velmi zlepšila po operaci varikokély, k otěhotnění však stejně nedošlo. Následovala léčba v car, několik neúspěšných IUI a poté 4 IVF, z toho dvakrát ICSI. Dvakrát se partnerce podařilo otěhotnět, ale potratila cca po dvou týdnech od poz. testu. Já se s partnerem snažím o početí už dva roky a dle dosavadních vyšetření jsem také v pořádku. Urolog muže poslal na vyšetření integrity DNA spermií a výsledek byl, že 58% spermií má poškozenou DNA. Urolog partnerovi řekl, ať si nedělá starosti, že se i tento problém se dá řešit a předepsal Trental a nějaké vitamíny. Má gynekoložka ale řekla, že s takovými výsledky nikdy přirozeně neotěhotním a že musíme na IVF.

Můj dotaz zní, jaká je šance mít vlastní dítě? Četla jsem, že při vysoké fragmentaci DNA může pomoci metoda PICSI, může pomoci i při partnerově výsledku? Pokud ano, jsou při metodě PICSI nějaké požadavky na spermiogram? Bohužel se v průběhu let velmi zhoršil, poslední co jsem viděla měl jen 9 milionů sperm./ml, jen 5% rychle se pohybujících vpřed, většina se nehýbe vůbec, morfologie v pořádku.

Předem děkuji za odpověď.

2

Re: Velmi vysoké procento DNA fragmentace spermií, PICSI?

Dobrý den, Týno,
popsala jste mi tady naprosto typický případ negativního působení snížené fragmentace DNA spermií-léta neúspěchu v přirozeném cyklu, série nezdařených IVF v několika případech bohužel končících potratem. Hodnota 58% spermií s fragmentovanou DNA je už skutečně značně snížená a Vaše šance na úspěšné početí v přirozeném cyklu jsou nízké. Zaprvé by mě zajímalo, zda došlo ke zlepšení stavu DNA po tom, co jste nasadili kůru doporučenou urologem? V některých případech lze integritu DNA tímto způsobem skutečně dočasně zlepšit. Jako ideální řešení bych totiž navrhla tříměsíční kůru s antioxidanty v kombinaci s provedením IVF s pomocí metody PICSI. Během užívání antioxidantů se může zlepšit integrita DNA spermií i jejich další vlastnosti, jako je pohyblivost.
O tom , zda je ve Vašem případě PICSI možné provést se takto neodvažuji spekulovat. Musel by být proveden test, který ukáže, jak vypadá vzorek spermií Vašeho partnera po zpracování před IVF. Například na naší klinice se tento test označuje jako Pokusné zpracování spermií. Toto zpracování má mimo jiné za úkol i získat převážně pohyblivé spermie, nicméně výsledek bývá značně individuální. Pro metodu PICSI je samozřejmě ideální, když je ve vzorku spermií obsaženo co nejvíce pohyblivých spermií. Nebo spíš naopak-pokud je ve vzorku přítomno velmi mnoho nepohyblivých spermií, brání správnému "průběhu" při metodě PICSI. Na druhou stranu, i kdyby po zpracování nedošlo ke zvýšení podílu pohyblivých spermií, jistě by se embryologové o metodu PICSI pokusili. Až praxe totiž obvykle ukáže, co je nebo není možné.
Na naší klinice máme dlouholeté a poměrně dobré zkušenosti s léčbou neplodnosti způsobenou s nízkou integritou DNA spermií, proto Vám doporučuji nezávaznou a bezplatnou konzultaci s panem primářem MUDr. Texlem, v případě zájmu se objednejte na čísle 549 523 211.
Přeji Vám vše nejlepší,
Soňa Kloudová

3

Re: Velmi vysoké procento DNA fragmentace spermií, PICSI?

Dobrý den,
mockrát děkuji za odpověď a omlouvám se, že odpovídám pozdě, čekali jsme na výsledky. Bohužel se i přes léčbu fragmentace nezlepšila a spermiogram se ještě zhoršil. Dle urologa bychom mohli zkusit ICSI s operací TESE. Prý je větší pravděpodobnost, že takto získané spermie budou mít nepoškozenou DNA. Máte s tím zkušenosti?

4

Re: Velmi vysoké procento DNA fragmentace spermií, PICSI?

Dobrý den,Týno,
o možnosti provedení metody PICSI již víte. Tato metoda zvyšuje pravděpodobnost, že bude vybrána spermie s nepoškozenou DNA. S metodou TESE máme však v podobných případech také velmi dobré zkušenosti. Spermie odebraná z varlete je nejmladší, tudíž na ni faktor způsobující fragmentaci DNA působí nejkratší dobu (nebo v lepším případě na tomto místě nepůsobí vůbec). Souhlasím s doporučením Vašeho urologa.
Přeji hodně štestí,
Soňa Kloudová