1

Téma: Spermiogram

Dobrý den, byla bych moc ráda, kdybyste mi mohla vysvětlit výsledek spermiogramu mého muže, konkrétně se jedná o fragmentaci DNA spermií. Před cca 4 měsíci si manžel nechal tento test udělat na jiném pracovišti metodou HALOSPERM, přičemž výsledek vyšetření se dozvěděl asi 3 hodiny po odběru. Vyšlo mu, že ve vzorku je pouze 3 % fragmentovaných spermií. 5. 3. si manžel nechal u vás provést kontrolní vyšetření metodou SCD a vyšlo mu, že má 28 % spermií s porušenou DNA, což se mi zdá poměrně velký rozdíl. Datum provedení fragmentace bylo 3 dny po odběru, tedy 8.3. Chci se zeptat, z jakého důvodu se toto vyšetření u vás dělá po takto delší době od odběru a zda to tedy může mít vliv na rozdílnost výsledků. Na internetu jsem četla, že s rostoucí dobou od ejakulace se zvyšuje také fragmentace spermií. Děkuji za odpověď.

2

Re: Spermiogram

Dobrý den paní Zdenko,
hodnoty spermiogramu jsou přirozeně velmi proměnlivé v závislosti na mnoha faktorech (stres, výživa, pohyb, spánek, nemoc, užívané léky, četnost ejakulací, atd).
Jednou z doporučených metod pro vyšetření integrity DNA u spermií je Sperm chromatin dispersion (SCD), pod kterou spadá i vyšetření Halosperm, což je pouze komerční název přípravku pro vyšetření metodou SCD. Test lze udělat buď hned z čerstvého vzorku nebo ze zamraženého. V případě mražení se vzorek zpracuje rychle po odběru, aby byla kvalita vzorku zachovaná. Určitě tedy nedochází ke zhoršení výsledku z důvodu uběhnutí delší doby od odběru.

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

3

Re: Spermiogram

Děkuji vám za vysvětlení. Vzhledem k tomu, že se hodnoty fragmentace můžou měnit v závislosti na uvedených okolnostech (manžel byl poslední měsíc ve stresu, navíc žijeme v místě, kde je v zimním období častý smog, přes zimu také neměl žádný extra pohyb...), bylo by lepší v rámci IVF použít kromě metody MACS (naposled měl 28 % frag. sp.) také PICSI, nebo se spíše pokusit o snížení fragmentace? Na vašich stránkách píšete, že někdy může být použití této metody spíše na škodu, a vzhledem k tomu, že naše hodnota je hraniční, tak nevím, zda ji použít nebo ne. Byla bych moc nerada, kdybychom si ji připlatili a nakonec byla spíš ke škodě než k užitku. Ještě mě napadlo, zda by stálo za úvahu zajít k andrologovi, jestli manžel nemá infekci. Při odběrech má totiž silně zvýšenou viskozitu spermatu a taky vyšší pH (8,6) a to prý někdy může značit zánět.

4

Re: Spermiogram

Dobrý večer, paní Zdenko,
ve Vašem případě bychom skutečně doporučili využití metod MACS i PICSI, na stránkách se spíše snažíme varovat před bezhlavým užíváním všech dostupných metod plošně u všech vzorků.
Návštěva urologa určitě nemůže uškodit obzvláště pokud se v ejakulátu vyskytovalo i větší množství tzv. kulatých buněk - spolu s vyšším pH a viskozitou by mohlo jít o příznaky infekce.
Určitě taktéž neuškodí preventivní nasazení antioxidantů (zejména vit. C a E). Před dalším odběrem zkraťte dobu pohlavní abstinence na 1-2 dny.

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

5

Re: Spermiogram

Dobrý den, po návštěvě urologa zjistili manželovi ve stěrech nějaké dvě bakterie (Enterococcus facealis, druhou si nepamatuji), od zítřka nám oběma lékař nasadil antibiotika. Příští cyklus plánujeme IVF, máme jej raději odložit nebo to ničemu nevadí?

6

Re: Spermiogram

Dobrý den, paní Zdenko,
měli byste se řídit radou Vašeho ošetřujícího lékaře, jen ten ví, jaké jsou skutečné výsledky a jak závažná je infekce. Antibiotika by neměla mít vliv, infekce ale ano.

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF