1

Téma: Teratospermie

Dobrý den, rád bych vás požádal o váš názor a radu, jak postupovat dále v případě mé neplodnosti. S manželkou se pokoušíme o dítě asi 3 roky. Krátce po svatbě partnerka otěhotněla, avšak cca v 10. týdnu musela podstoupit kyretáž dělohy. Od té doby se marně pokoušíme a stále se nedaří. Podstoupili jsme všechna možná vyšetření, u manželky nebyl zjištěn žádný problém, zádrhel je zřejmě v mém spermiogramu. Byla mi diagnostikována OAT (koncentrace 12 mil., progres. pohyb 10 %, morfologie 1 %). Po návštěvě androloga zjištěna nízká hladina testosteronu (8 nmol/l), byl mi proto předepsán Clostylbegyt a Anastrozol. Po asi roční  léčbě došlo k signifikantnímu zlepšení - konentrace se zvýšila na 54 mil./ml, progresivní pohyb na 37 %, celkový pohyb 50 %, pouze morfologie se zvedla jen na 2-3 %. Podstoupili jsme dvě neúspěšné IUI a tak jsme se rozhodli pro IVF-ICSI. Od manželky ziskány 4 zralé oocyty, všechny se podařilo oplodnit a všechny se vyvíjely až do 5. dne. Partnerce zavedena 1 expandovaná blastocysta kvality 2 a 1 embryo bylo zamrazeno. Zbylé embrya byla zřejmě pro kryokonzervaci nevhodná. IVF bohužel nedopadlo, výsledkem byl negativní těhotenský test. U androloga provedeno ještě testování fragmentace DNA spermií,výsledek byl 4 %,tudíž v normě. Chtěl bych se proto zeptat, pakliže nedopadne dobře KET, máme vzhledem k mé teratospermii v příštím cyklu vyzkoušet spermie dárce? Popř.,jak postupovat dále. Děkuji za odpověď.

2

Re: Teratospermie

Dobrý den, pane Ondro,
uvažovat po jednom neúspěšném transferu o dárci spermií se mi zdá poněkud předčasné.
S uvedenými hodnotami spermiogramu bychom o IUI ani neuvažovali, i u mladých párů s velmi dobrými hodnotami SPG má úspěšnost kolem 10%. Navíc by před IUI měl být proveden minimálně PCT test, který Vám dá jasnou informaci, zda má vůbec smysl IUI provádět.
Dále mi chybí informace o věku Vás a Vaší partnerky. To je velmi podstatný faktor, který hraje roli v rozhodování o vhodném a efektivním postupu.
Nepíšete také, jaká všechna vyšetření byla provedena. V našem centru u každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření – u ženy hormonální profil (3.-5. den cyklu) včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, již zmíněné PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). Pokud tedy nebylo některé vyšetření provedeno, doporučuji event. doplnit.
Výsledek může také zcela zásadně ovlivnit provedená stimulace vaječníků před odběrem vajíček.  Stimulaci je třeba pečlivě monitorovat a řídit (min. 3-4x se během stimulace odebírá krev na FSH, LH a E2 a provádí se UTZ kontrola). Stimulace by také měla trvat min. 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den, častěji stimulaci podle reakce vaječníků spíše prodlužujeme. Pokud není stimulace dobře provedena, jsou i získána "na pohled" kvalitní embrya, ale většinou nedochází k těhotenství...
Výsledek může ovlivnit i práce embryologické laboratoře a tím kvalita embryí. Práce embryologů, postupy, vybavení, apod. se napříč centry velmi výrazně liší, což má samozřejmě také vliv na konečný výsledek.

Nyní bych doporučila podstoupit KET v co nejpřirozenějším cyklu jen s podporou Utrogestanu a pokud byste ani poté nebyli úspěšní, můžeme vám nabídnout nezávaznou a bezplatnou konzultaci v ambulanci pana primáře Texla. Na dárce máte opravdu ještě čas.

Hodně štěstí

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

3

Re: Teratospermie

Děkuji za odpověď a zároveň přikládám výsledky vyšetření:
hormonální profil: zcela v pořádku
AMH: 4,9
vyšetření reprodukční imunologie: v pořádku
vyšetření na celiakii a endometriozu: negativní
PCT test: 10 progresivně motilních spermií v zorném poli
infekce: přeléčeny antibiotiky (streptokok)
DNA fragmentace spermií: 4 %, vyšetření autoprotilátek proti spermiím: negativní
genetické vyšetření (karyotyp): u obou v pořádku
věk nás obou: 33 let

P.S. Po podrobném prozkoumání zprávy o léčbě IVF byly hodnoty spermiogramu: 61 mil/ml, progres. pohyb 39 %, morfologie 4 %. Výsledek - normozoospermie.

Znamená to tedy, že v současné době je pravděpodobné otěhotnět i přirozenou cestou?

4

Re: Teratospermie

Dobrý den, pane Ondro,
pokud jsou v ejakulátu přítomny spermie, nelze přirozené otěhotnění nikdy vyloučit. PCT test ale ukázal, že porucha plodnosti není způsobena přítomností protilátek proti spermiím v cervikálním hlenu a spermie se dostanou tam, kam mají, a je jich dostatek. Proto inseminace není v tomto případě řešením - ta má smysl právě v opačném případě, kdy je potřeba obejít "imunologickou" bariéru v hlenu děložního hrdla. Inseminace má v takovém případě stejnou šanci jako pohlavní styk doma. Pokud tedy nebyla nalezena žádná příčina, proč se vám nedaří otěhotnět, pak je IVF logický postup.

Po doplnění dalších informací mě ale zaujal počet získaných vajíček vzhledem k věku Vaší paní, výsledkům HP a AMH. V takovém případě bychom jistě čekali více než 4 zralá vajíčka. Můžete mi, prosím, ještě napsat, jak přesně probíhala stimulace vaječníků před odběrem vajíček? Jakými preparáty, jak dlouho, jaký typ protokolu, kolik kontrol s odběry krve a UTZ, kolikátý den od začátku stimulace byl odběr vajíček.

Přesto si ale myslím, že po jednom neúspěšném transferu je předčasné dělat jakékoliv závěry. I ta nejlepší centra mají úspěšnost kolem 50 % porodů po jednom transferu.

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

5

Re: Teratospermie

Manželka začala stimulaci 2. den cyklu přípravkem Ovaleap 175 jednotek denně až do 10. dne cyklu, mezitím proběhla 3 x ultrazvuková kontrola. Při poslední kontrole jí byla podána nějaká injekce (přesný název nevím) a 36 hodin před odběrem oocytů injekce Pregnylu (ten jsme si museli připravit sami doma). V den odběru měla partnerka 13 folikulů, odebrat se podařilo 7 oocytů, ze kterých 4 byly zralé. Následně byly předepsány léky Utrogestan a Estrimax. Po pětidenní kultivaci paní doktorka prohlásila, že embryo (expandovaná blastocysta) je vyloženě ukázkové jak z atlasu biologie a že věří, že to dopadne dobře. Po 14 dnech proveden test, bohužel negativní.

P.S. Ještě nás napadla jedna věc, je zajímavé že když jsme se začali snažit o potomka, hned druhý měsíc snažení manželka otěhotněla, ale v 8. týdnu začala krvácet a musela do nemocnice, kde byla provedena kyretáž. Nemohla být kyretáž provedena špatně a proto se od té doby nedaří? Je totiž zvláštní, že po výkonu musela manželka jezdit co dva měsíce na kontrolu - prý kvůli nějakým abnormalitám na děložním hrdle.

6

Re: Teratospermie

Ještě jsem zapomněl napsat, že odběr vajíček byl proveden 12. den cyklu.

7

Re: Teratospermie

Dobrý den, pane Ondro,
kyretáž by neměla být problém, pokud se pak rozběhl normální cyklus a nevznikly v děloze velké srůsty.
Chybu spíše vidím v provedené stimulaci, tu bychom jistě prováděli jinak. I s jinými preparáty a hlavně s kontrolními odběry krve, podle kterých se pak řídí dávky a délka stimulace. Jak už jsem uvedla, s takovou hodnotou AMH a HP bychom ve věku Vaší paní čekali velké množství zralých vajíček. Už 4 zralá vajíčka z 13ti folikulů nesvědčí o dobře provedené stimulaci. Navíc byla stimulace krátká. Ideálně by měla trvat minimálně od 1-2 dny déle, podle výsledků z krve klidně i několik dalších dní.
Doporučuji nyní podstoupit transfer druhého embrya a v případě neúspěchu Vám nabízíme konzultaci v Sanatoriu Helios.

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF

8

Re: Teratospermie

OK, děkujeme za vyčerpávající informace. Když bychom se k Vám chtěli objednat na konzultaci, jaké jsou orientačně čekací doby?

9

Re: Teratospermie

Zhruba 2-3 týdny

S pozdravem
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF