Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.


Odpovědět

Odpovědět

Vytvořit a poslat váš nový příspěvek

Můžete použít: BBCode Obrázky Smajlíky

Pole označena slovem %s musí být před odesláním formuláře vyplněny.

Povinné informace pro hosty




Požadované informace

Prohlédnout téma (nejnovější)

4

Ano, může.

3

Dobrý den,

děkuji za odpověď. Může sníženou progresivní pohyblivost spermií způsobovat varikokela?

Děkuji

2

Dobrý den,
u spermiogramu je důležité vědět, jakou metodou byl hodnocen, s tím se potom pojí i referenční hodnoty pro výsledek. Správná laboratoř by v závěrečné zprávě z vyšetření měla mít tyto hodnoty uvedeny.
Při použití postupů a referenčních hodnot dle nejnovějšího manuálu WHO (2010), by byl při Vámi udaných výsledcích závěr - snížená progresivní pohyblivost spermií (měla by být minimálně 32%). Podíl progresivních spermií je nejlepším ukazatelem schopnosti spontánního oplození, plodnost tedy může být snížená.
Morfologii si netroufám hodnotit, jelikož metody provedení se mezi laboratořemi velmi různí. Pokud by byla hodnocena podle striktních kritérií WHO, norma by byla 4% normálních spermií. Podle výsledku ale odhaduji, že postup dle WHO použit nebyl.

1

Dobrý den,

poprosila bych o posouzení spermiogramu:

objem: 5,0
ph: 8,0
koncentrace: 39 mil/ml
pohyb PR: 21 %
Pohyb: PR+NP: 48 %
Morbologie 86 % abn.forem

Spermiogram byl vyhodnocen jako Nomozoospermie, tedy normální hodnoty. Je skutečně v pořádku ten pohyb a počet abnormálních forem? Není plodnost snížená?

Děkuji za odpověď