1

Téma: Vyšetření imunologie

Dobrý den pane doktore,
Měla bych na Vás dotaz. S přítelem se léčíme v centru asistované reprodukce. U mě nebyla zjištěna žádná hormonální příčina neplodnosti, kromě lehce zvýšené hladiny prolaktinu, která byla medikamentózně upravena. Prošla jsem i rentgenovým vyšetření průchodnosti vejcovodů, což dopadlo také dobře. Problém se našel ve kvalitě spermatu mého partnera. Podstoupili jsme pár pokusů inseminace, ale bezúspěšně. Proto došlo na IVF. Mám za sebou jeden ET a tři KET vždy v přirozeném cyklu jen s Utrogestanem vždy ode dne odhadované ovulace v dávce 2-2-2. Vždy mi byly zavedeny 2-3 embrya po prodloužené kultivaci. Zatím se ovšem úspěch nedostavil. Trochu mě zaráží, že nám zatím nebylo provedeno imunologické ani genetické vyšetření. Myslíte si, že centrum do kterého docházíme pochybilo?
Předem Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

2

Re: Vyšetření imunologie

Dobrý večer,

nezdaří-li se několik pokusů o asistované otěhotnění (IUI, IVF-ET), je vždy vhodné doplnit vyšetření genetického profilu obou rodičů a vyšetření imunity ve vztahu k zárodku. Postup center asistované reprodukce je různý, někde takové vyšetření doporučí již po prvním neúspěšném IVF-ET, jinde čekají déle. Těžko říci, zda centrum pochybilo nebo ne, každý rodičovský pár je jiný ... Záleží na dohodě mezi Vámi a ošetřujícím lékařem. Pokud od něj nedostanete doporučení, museli byste si vyšetření zaplatit.

Zdraví J. Madar

3

Dobrý den,
předem bych Vám chtěla poděkovat za odpověď. Měla bych na Vás ještě jeden dotaz. Kolik takové vyšetření stojí, pokud bychom si jej museli uhradit sami, a jak dlouhá je čekací lhůta na toto vyšetření?
Předem Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Lucie Lorensová

4

Dobré dopoledne,

pro občany EU stojí komplexní vyšetření na Pracovišti reprodukční imunologie Ústavu pro péči o matku a dítě cca 7500,- Kč. Objednací lhůty jsou t.č. asi 2 měsíce.

Zdraví J. Madar

5

Dobrý den,
moc Vám děkuji za odpovědi a přeji příjemný den.

S pozdravem Lucie Lorensová