1

Téma: Neplodnost - správný postup řešení - Clostilbegyt, Pregnyl

Dobrý den pane doktore,
mám na Vás dotaz, zda postup, který v mém případě můj lékař zvolil, je správný. I když chápu, že komentovat takto vzdáleně něčí léčbu je ošemetné, ale pokusím se uvést všechny důležité informace. Vysadila jsem hormonální antikoncepci a po ní mi nepřicházela samovolně menstruace a nejspíš nedocházelo ani k ovulaci. Na úpravu cyklu jsme s lékařem nasadili Proveru. Cyklus se srovnal, ale ovulace nikde. Následně mě můj lékař poslal na hormonální profil - přesné hodnoty neznám, ale dle dr. je vše v pořádku, manžel byl odeslán na spermiogram a ten je také bez problémů. Poté mi pan doktor předepsal Clostilbegyt 5.-9. DC. Až doposud jsem neměla proti postupu jedinou výhradu. Nyní si ale nejsem jistá, že další postup byl v pořádku. Byla jsem pozvána na 13. a 15. den cyklu pro injekci Pregnylu. U toho jsem si ale vyžádala kontrolní UTZ a 13. den bylo několik folikulů, jeden dominantní, ale údajně jen 8mm velký, 15. den cyklu byl pak údajně 13mm. V oba dny jsem dostala injekci Pregnylu s tím, že tak do dvou dnů proběhne ovulace. Dominantní folikul se mi zdál hodně malý, všude jsem četla, že by měl mít aspoň 18mm a poté injekce Pregnylu. Je možné, aby v termínu 2 dnů ovulace opravdu proběhla, i když folikuly moc nedorostly? Nebo Pregnyl dokáže růst urychlit a je vlastně jedno, jak velké předtím byly? V další fázi mi ale nebyl už předepsán žádný lék.. Mám obavu z nízké sliznice - viz mé předchozí problémy s menstruací a i nyní je mé krvácení velmi slabé. Je tedy obvyklé mít předepsán Clostilbegyt, pak 2x Pregnyl, ale pak již bez dalších léků? Je možné takto otěhotnět? Mému lékaři velice důvěřuji, ale nyní jsem na pochybách a nerada bych, aby se tímto náš vztah narušil. Když jsem mu své obavy sdělila, tak jsem byla ujištěna, že vše je v naprostém pořádku a že tento cyklus vypadá opravdu nadějně. Děkuji za Vaši odpověď.

2

Re: Neplodnost - správný postup řešení - Clostilbegyt, Pregnyl

Dobrý večer
Díky za důvěru, nebudu komentovat práci Vašeho lékaře, jen uvedu několik obecně známých informací
K ovulaci dochází u žen mezi obvykle mezi 12 -18 dnem cyklu
preovulační folikl (nachystaný k ovulaci) by měl mít velikost 18-20mm
Injekce Pregnylu slouží k vyvolání ovulace - aplikace tedy pokud folikl doroste do minimálně 16mm
Folikl praská okolo 36 hodin po aplikaci Pregnylu
Opakovaní aplikace Pregnylu nemá medicínský podklad
Držím palce