Téma: Nízké AMH
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o názor. Je mi 34 let, manželovi 33, manžel má horší spermiogram (18 milionů, ale jen 5% rychle pohyblivých spermií), já mám vysoké FSH (při první kontrole 18, poté postupně klesalo, posledně bylo jen 11),v prosinci mi dělali test na AMH, to vyšlo 0.37, což mi bylo řečeno, že je hodně málo. Mám za sebou 2 IVF, při prvním byly 2 folikuly, 1 vajíčko, k ET nedošlo. Při druhém IVF jsem měla vyšší dávky Gonalu, bylo 6 folikulů, 4 vajíčka, k ET zbylo 1, podařilo se mi otěhotnět, ale bohužel v 9. týdnu mi zjistili zamlklé těhotenství.
Chystám se na další IVF, myslíte, že má smysl zkoušet ještě se svýma vajíčkama? Bylo mi řečeno, že při nízké hladině AMH a vysokém FSH jsou vajíčka špatné kvality, a i když se mi podaří otěhotnět, že to zase může skončit potratem:-(
Vidím, že vy doporučujete i minimální stimulaci, myslíte, že tam je vyšší šance na úspěch? V našem CARu ji dělají bez průběžných kontrol hladin hormonů v krvi a ani se nedávají léky proti předčasné ovulaci, tak mám zase strach, aby se při minimální stimulaci ta ovulace nepropásla.
Je v tomto případě lepší klasická, nebo minimální stimulace? Nebo se mám smířit s přijetím darovaných vajíček?
Předem moc děkuji za odpověď.