1

Téma: podmienky vyšetrenia pacientov zo Slovenska

Dobrý deň, p. doktor,
chcela by som sa Vás opýtať na podmienky vyšetrenia pacientov zo Slovenska. Potrebujem aj ja odporúčanie od gynekológa, či len pacienti z ČR? Aké sú u Vás čakacie doby? Mám za sebou 4 MA v prvých týždňoch pred akciou plodu a 1 mimomat.tehotenstvo. Doterajšie vyšetrenia (genetika, hormóny, hematológia) nenašli dôvod neúspechu. Niekto mi poradil preveriť imunitu, keďže som astmatička s vyoperovanou štítnou žľazou a v rodine máme sarkoidózu pľúc liečenú dlhodobo prednisonom. Môj imunológ mi dnes zistil "hraničné" výsledky na autoimunitné ochorenia a odporúčil vyšetrenie v špecializovanom stredisku v ČR. Nakoľko je pre mňa Brno bližšie ako Praha, chcem sa aj opýtať, či v Brne robia rovnaké vyšetrenia ako u Vás v Prahe.
ďakujem za odpoveď. katie

2

Re: podmienky vyšetrenia pacientov zo Slovenska

Vážená paní, dobré odpoledne.

Pokud je mi známo, v Brně zatím specializované testy na imunologicky podmíněné časné potraty nedělají. Jde o stanovení specifické buněčné imunity u matky. Ve vašem případě (autoimunitní onemocnění u Vás i v rodině) bych považoval vyšetření na pracovišti reprodukční imunologie za velmi užitečné. Pro cizince ze zemí EU stojí takové vyšetření cca 7,500.- CKR. Další možností (časově náročnější) je nechat si Vaší zdravotnickou pojišťovnou vystavit tzv. Formulář E112, pak vyšetření hradí Vaše pojišťovna. Doporučení od gynekologa není pro samoplátce nutné, je však užitečné vzít sebou k nám kopie dřívějších výsledků (imunologie, gynekologie, hormony). Čekací doby jsou cca 2 měsíce, objednává se telefonicky na č. +420 296511388.

Zdraví J. Madar