1

Téma: poraďte, co dál

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se s vámi poradit, jak postupovat dál v léčení.¨
Během asi 7 let jsme s manželem podstoupili 4 cykly IVF metodou ICSI. Důvodem léčby byl špatný spermiogram manžela.
Všechny tyto pokusy byly dosud neúspěšné, těhotenství se nepodařilo, ačkoli embrya vždy vypadala dobře. Při posledním pokusu letos v srpnu jsem reagovala trochu hůře, vypadalo to na 15 vajíček, ale nakonec to prý byly hlavně cysty. Vajíčka pouze dvě zralá, tři nezralá. Výsledkem byly 2 blastocysty, ale těhotenství zase nikde. Z vyšetření máme genetiku, ta je v pořádku, dále imunologii, kde jsme se přeléčovali antibiotiky na boreliozu, u mne byla provedena hysteroskopie dělohy - také v pořádku. Po posledním pokusu jsme se rozhodli, že zkusíme inseminaci s dárcem. Proběhla stimulace clostylbegytem, vyvolání ovulace pregnylem a na těhotenském testu konečně pozitivný výsledek. Bohužel, v pátém týdnu na ultrazvuku nebylo vidět vůbec nic, čekalo se další týden, ale začala jsem krvácet. Hodnoty hcg stoupaly velmi málo, takže následovala kyretáž v 6 týdnu pro neprospívající těhotenství. Pane doktore, mám pokračovat dále v inseminacích nebo byste doporučil nějaké další vyšetření? A jak dlouho by měla být pauza? Děkuji za odpověď.

2

Re: poraďte, co dál

Dobrý večer
nevím kolik je Vám let a jaký má manžel spermiogram, já bych určitě ale bojoval a používal spermie manžela. Pokud už jste definitivně rozhodnuti pro dárce tak asi ted nemá cenu nic vyšetřovat a klidně se pusťte do další IUI

3

Pane doktore,
děkuji vám za odpověď. Jinak mně je 34 let a manželovi 53 a jeho spermiogram je špatný - bohužel nevím přesné hodnoty. Nyní jsem ještě uvažovala o tom, že bychom se nechali znovu vyšetřit na imunologii, jelikož mám pocit, že pan dr.imunolog nás nevyšetřoval zcela správným směrem. Léčba se stále protahovala, ale např. buněčnou imunitu u nás zřejmě nevyšetřil, bohužel nemám žádnou lékařskou zprávu, ani se mi ji nepodařilo získat. Možná by to stálo za to, co myslíte?

4

V imunologii bych základní problém neviděl

5

A v čem byste ten základní problém tedy viděl? Na co se zaměřit, kdybychom to chtěli znovu zkusit se spermiemi manžela?

6

Nejsem schopen přes diskusní forum stanovit diagnozu, opravdu ne