1

Téma: Opakované potraty

Dobrý den.
Mám za sebou tři Zamlklé těhotenství,ale i jeden úspěšný porod.
První bylo v 5/2008,pak následoval porod 8/2009.
Letos po dvou měsících snažení znova po dost dlouhé pauze nasledovalo zamlklé těhotenství 6/2011.
Po tomto zákroku mě doktor poslal na kompletní genetické vyšetření.To vyšlo negativně až na zjištění málo vápníku v těle matky.
Po třech měsícich jsme se rozhodli zkusit to znova,ale jelikož manžel bral z kraje září antibiotika,tak jsme to o trochu odložili a začli až po dobrání.Bylo to všeho všudy dvakrát a zadařilo se,jenže v době když už asi zárodek putoval jsem začla brát antibiotika na močový měchýř xorimax 500 do toho jsem měla z těchto léku gynekologický problém a brala k tomu Macmiror 500 globule.
Jen chci dodat při normálním těhotenství jsem nešpinila zkraje ani nekrvácela a při zamlklých jsem vždy začla špinit později i slabě krvácet.Při posledním jsem s tím krvácením byla i hospitalizována v 5 týdnu.
Vždy jsem brala 3 měsíce před těhotenstvím kyselinu listovou,jakmile sem začla špinit nasazen Ascorutin 3x1 a hned i utrogestan 2x1.Ale nepomohlo to.
Každé zamlklé těhotenství skončilo z důvodu,že nebyla srdeční akce plodu ani v 8 týdnu patrná,to poslední tak daleko ani nedošlo,protože sem krvácela a snižovalo se mi HCG,tak mi rovnou udělali revizi.
Chci se zeptat.Co mám udělat proto,aby se to už neopakovalo.Jsem z toho zoufalá.
Zítra jdu teprve na gynekologickou prohlídku po revizi a nevím,co od toho čekat.
Může se to znova opakovat nebo to mohlo být tentokrát z těch léků.
Proč máme jedno zdravé dítě a těd se dvakrát po sobě nezadařilo,když jsme geneticky zdraví.
Děkuji za případnou odpověd.

2

Re: Opakované potraty

Poradíte mi prosím.Je to imunologický problém?
Děkuji

3

Dobrý večer,

příčin zamlklého těhotenství může být mnoho. Jistě mohla být vina i na straně přidružené nemoci s následnou antibiotickou léčbou. Pokud jsou oba rodiče geneticky v pořádku, což je váš případ, můžeme uvažovat i o poruše imunitního vztahu mezi matkou a zárodkem. Pokud Vám ošetřující gynekolog vystaví "doporučení k vyšetření neplodného páru na pracovišti reprodukční imunologie", můžete toto vyšetření absolvovat. Objednává se telefonicky na čísle 296511388.

Zdraví J. Madar

4

Děkuji pane doktore za odpověd.Už jsem k vám s manželem objednaná na leden.Doktor mi vystavil žádanku,tak jsem se hned objednala.Snad se tam odhalí přičina,která se dá léčit a příští těhotenství by tím pádem mohlo být úspěšné. smile

5

Dobrý den pane doktore.Mám na vás ještě jeden dotaz.
Mám totiž krev RH negativní,manžel RH pozitivní a moje první dítě zdědil pozitivní po otci.Tak se chci zeptat nemůže být i problém v tom,že každý zárodek s RH pozitivní zanikne dříve než začne bít srdíčko.
Dá se to u vás případně v tom lednu taky z nějakého vyšetření odhalit?A jak se tomuhle dá potom předejít pomůžou na to ty léky,které předepisujete nebo tenhle problém je neřešitelný

Děkuji za odpověd

6

Dobré odpoledne,

situace, kterou popisujete, se řeší již po porodu Rh+ miminka injekcí speciálního séra matce. Pokud jste ji tenkrát nedostala, mohly by být v dalším těhotenství potíže. Problém je řešitelný, upozorněte na něj ošetřujícího gynekologa. Námi navrhovaná léčba nemá na toto vliv.

Zdraví J. Madar

7

Děkuji za odpověd.Dostala jsem tuto injekci vždy i po každém potratu.Takže tam problém asi nebude pokud správně vždy zabrala.Uvidíme jak dopadnem u Vás v lednu.;)