1

Téma: Prednison a Helicid

Dobrý den,

byla jsem v júni tohto roku na vyšetrení reprodukčnej imunologie v ÚPMD kde mi byli zistené protilátky proti annexinu a tiež pozitívni BI : proti spermatu partnera 57% (65-120), smesi cizích spermií 27% (65-120) a trofoblastu 74 % (75-120). Chcela by jsem se opýtat, jaké jsou mé šance pri dodržaní odporúčané léčby (prednison a anopyrín). Sú moje výsledky velmi zlé? Proti trofoblastu je to len 1 % pod normou? Znamená to, že moje 3 potraty v cca 6-7 tt boli spusobené hlavne protilátkami proti spermiám a annexinu? Prednison jsem začala brát jen minulý týden, lebo jsem mnela problémy s jeho predpísaním u nás v SR. Nakoniec jsem k nemu dostala ešte i Helicid na ochranu žalúdka. Nemúže užívaní tohto léku ovlyvnit léčbu?

Ďekuji vopred za odpovede.

lubkabb

2

Re: Prednison a Helicid

Vážená paní,

1. čísla, bez znalosti souvislostí, Vám nic neřeknou, nemá žádnou cenu, abyste se jimi zabývala. Doporučuji dodržet navrhovanou léčbu, podle našich zkušeností je naděje na oplození a donošení dítěte vysoká.

2. Prednison v dávce 5 mg denně nepředstavuje žádnou zátěž pro žaludek, není třeba dalších léků. Pokud vyjímečně některý pacient Prednison nesnáší, je možno použít Medrol v dávce 4 mg/den.

Zdraví J. Madar

3

Ďakujem za odpoveď.

4

Dobrý deň pán doktor.

Potrebovala by som poznať Váš názor na moju situáciu. Už som Vám minulý rok písala o vyšetrení u Vás, kde mi boli zistené protilátky proti annexinu a pozitívna BI. Hodnoty vidíte v prvom príspevku. Odporučili ste mi užívať prednison 5 mg 4-6 týždňov a potom znížiť dávku na 2,5 mg až do 14.-15. týždňa gravidity. Prednison užívam od 27.8.2011. Dodržiavala som dávkovanie podľa Vašich inštrukcií. V novembri som otehotnela a momentálne som v 10 týždni tehotenstva. Mala som však od začiatku problém so špinením a krvácaním (možno to súvisí s polypom) a preto mi moja hematologička zvýšila dávku prednisonu opäť na 5 mg denne. Momentálne užívam aj anopyrin 50mg, duphaston 3-krát denne a preventívne si pichám injekcie clexane 0,6 ml raz denne - večer. V 14. resp. 15. týždni vysadím prednison. Len mám veľké obavy, či sa moje telo zasa nezačne brániť a neublíži plodu. Už som 3-krát potratila - okolo 6.-7. týždňa gravidity. Čo si o tom myslíte? Veľmi sa bojím.
A ešte som sa chcela opýtať na spôsob vysadenia prednisonu. Môžem prednison 5 mg vysadiť zo dňa na deň? Niekde som čítala, že by sa to malo postupne.

Prosím o Váš názor. Vopred ďakujem.

lubkabb

5

Dobrý večer,

myslím si, že léčba je vedená velmi energicky. Pokud jde o vysazení Prednisonu, navrhuji za těchto okolností kolem 15. týdne těhotenství snížit dávku na 2,5 mg/den a v cca 17. týdnu vysadit - můžete poslední 3 dávky vzít obden. Buněčná imunita se už pravděpodobně s těhotenstvím "smířila". Předpokládám, že popisované krvácení bylo oprevdu z polypu. Duphaston se u rizikových gravidit dává běžně. Anopyrin a Clexane berte podle doporučení Vašeho lékaře. Nemohu se konkretněji vyjádřit, poněvadž z dotazu neznám Vaši totožnost, abych se podíval do našich výsledků.

Zdraví Vás (a zdárné dokončení těhotenství přeje) J. Madar

6

Dobrý deň,

pán doktor, ďakujem za odpoveď, ale medzitým sa moja situácia zmenila. V 11. týždni som veľmi krvácala z dôvodu odlučovania placenty, ktorá nasadala na bránku. Ležala som 4 týždne v nemocnici, kde mi okamžite vysadili anopyrín a zvýšili prednison na 10 mg denne (vážim 81 kg). Momentálne užívam okrem prednisonu 10 mg aj dycinone 2-krát za deň (ten mi už dnes hematologička vysadila), injekcie clexane 0,6 ml večer a potom už len magnézium, železo a femibion. Obávam sa toho vysadeného anopyrínu, pretože ste mi po vyšetrení u Vás odporučili ho brať až do 35.týždňa, pretože ste mi zistili protilátky proti annexinu. Moja hematologička mi ho už do konca tehotenstva nechce pre to krvácanie nasadiť. Vraj nie je dokázaná súvislosť annexinu s potratmi. Momentálne som v 17. týždni a neviem čo si o tom všetkom mám myslieť. Bez anopyrínu som už skoro 6 týždňov. A prednison mi chcú ponechať do konca tehotenstva. Vraj pri mojej váhe to nie je až taká vysoká dávka a vraj nechcú riskovať. Prosím ešte raz o Váš názor. Myslíte že by mi ten prednison mohol uškodiť, alebo dieťatku? Mám prísny kľudový režim a tak nemôžem ísť ani ku Vám na kontrolu.

Lubkabb

7

Vážená paní,
Prednison určitě děťátku neuškodí, pokud je lékař toho názoru, že by se měl podávat do konce těhotenství, klidně ho berte (u některých nemocí se podávají těhotným ženám běžně i větší dávky). Anopyrin byl vysazen asi v souvislosti s krvácením, pokud pícháte Clexane, mělo by to stačit i s ohledem na protilátky proti annexinu. Důležité je, zda zárodek dobře roste.

Zdraví J. Madar