Téma: Protilátky proti HLA antigenům a opakované potraty
Dobrý den pane doktore,
mám delší dotaz týkající se opakovaných potratů. Je mi 36 let a s manželem máme dvě zdravé děti (8 a 5 let) a v posledních 2,5 letech jsem prodělala 8 potratů (všechny bez revize). Všechna těhotenství byla spontánně počatá. Potraty byly v 10tt (embryo odpovídalo 7+tt), 12tt (plod odpovídal tt), 10tt anembryola, 7tt, 11tt (plod odpovídal tt), 10tt (plod odpovídal tt), 7tt a 7tt. Žiji v zahraničí a po třetím potratu mi byla udělána vyšetření na antifosfolipidový syndrom, genetická vyšetření mne i manžela, biopsie dělohy, hormonální profil, atd. Jediný nález byl TPO protilátky v hodnotě 50. Štítná žláza byla v normě, tsh 2 a t4v asi 15. Byl mi nasazen pro jistotu levothyroxine. Bohužel následovaly 2 další potraty.
Poté jsem se obrátila na soukromou kliniku, která provádí IVF a tam mi bylo doporučeno vyšetření HLA systému mne i manžela. Jiné imunologické vyšetření bohužel ve Finsku, kde žiji neprovádí. Zjistilo se, že mám velké množství protilátek proti HLA-A, B i C a konkrétně 3 protilátky jsou proti manželovým HLA antigenům, A2 velmi vysoká hodnota, B27 střední a Cw8 nebyla možná určit hodnota. Jako léčba mi byl nasazen hydroxychloroquine 200 mg 6 týdnů před dalším otěhotněním, prednisolone 20mg po zjištění těhotenství, poté postupně 10 mg, Clexane 0,4, aspirin 100 mg, dydrogesteron 2x10 mg. Bohužel těhotenství dopadlo stejně (v 9+5tt konec srdeční odezvy, plod odpovídal tt). V posledních dvou těhotenstvích jsem ještě měla progesteronovou podporu v podobě injekcí a čípků, i když progesteron v 5tt byl v posledních dvou těhotenstvích 100 nmol/l bez jakýchkoliv léků.
V dubnu (po šestém potratu) jsem absolvovala vyšetření na reprodukční imunologii v Plzni, kde mi byla nabrána krev a byly sledovány parametry jako antifosfolipidový syndrom, protilátky proti zona pellucida, ovariím a spermiím. Nic nebylo prokázáno a všechny sledované parametry byly negativní.
Konzultovala jsem ještě možný postup léčby s panem profesorem Kaajou ve Finsku, který se podílel na výzkumu “HLA-C antibodies in women with recurrent miscarriage suggests that antibody mediated rejection is one of the mechanisms leading to recurrent miscarriage”, který doporučil léčbu imunoglobuliny, a to 60g každé 3 týdny, nejlépe začít 14 dní před otěhotněním a poté do 15.-20. týdne těhotenství. 60g mi zdá jako velmi vysoká dávka (vážím 74kg). Konzultovala jsem s paní profesorkou Ulčovou-Gallovou ještě výsledky z Finska a prý by také doporučovala léčbu imunoglobuliny, ale nechtěla navrhovat žádné dávky. Moje klinika nemá s imunoglobuliny velké zkušenosti, protože se imunoglobuliny pro účely reprodukční imunologie ve Finsku běžně nepoužívají. Jediná možnost pro mne by byla SCIG, která je proplácena ze zdravotního pojištění.
Jsem v situaci, kdy nevím, jak dál postupovat, zda za mými potraty opravdu stojí protilátky proti HLA antigenům manžela a názory na dávky imunoglobulinu se liší. Byla bych moc ráda za Váš odborný názor a popřípadě jak bych měla postupovat v další léčbě či vyšetřeních. Moc děkuji.
Naposledy upravil: Jollile (23.10.2021 11:09:06)