1

Téma: IVF a KET

Dobrý deň prajem Pán doktor,

chcela by som Vás poprosiť o Váš názor v našom prípade. Podstúpila som 2xneúspešne IUI, nakoľko sa už vyše 2 rokov snažíme o dieťatko, príčina neplodnosti nezistená, tak sme podstúpili IVF. Manžel bol na spermiogram s vyšetrením oxidačného stesu, ja vyšetrenie krvi, reprodukčnú imunológiu a nič. Odobratých 29 oocytov, z ktorých máme 8 embyí. ET sa neuskutočnil, kvôli prípadnému OHSS. Po punkcii mi bol naordinovaný Fraxiparin a menštruácia prišla na 24 deň (normálne mám cyklus 28-29 dňový) a trvala takmer 10 dní (štandardne 6 dní). Mohlo to byť spôsobené stimuláciou? V ďalšom cykle som bola na 10 DC na kontrole (sono) kvôli KET. Sliznica bola nízka, okrem toho som stále špinila, tak ďalšia kontrola bola na pláne 15 DC, tam už bolo všetko ok, tak vzali zároveň aj krv (hodnoty neviem). KET bol naplánovaný na 20 DC, kontrola hcg v krvi o 14 dní neskôr. Neviem ako správne naformulovať otázky, ale skúsim. Mohol sa mi cyklus "poposúvať" stimuláciou, odberom vajíčok a fraxiparínom? Nie je 20 DC neskoro na KET? Ak náhodou začne krvácianie na 28-30 deň, má zmysel pokračovať v pichaní Prolutexu? Amalgen som si vkladala počas IUI a spôsobil mi akútnu vaginitídu, preto mi dali progesterón vo forme injekciíí. Nie, že by som mala problém s pichaním, ale brucho ma po vpichoch už tak bolí, že na ňom neviem ani ležať. Existuje progesterón v tejto kvalite aj na orálne užívanie?
Ďakujem veľmi pekne

2

Re: IVF a KET

Dobrý den,
ano stimulace může posunou délku cyklu.   Pokud posunujeme termín KETu za 20 den cyklu, většinou přidáme Estrogeny k oddálení menses s poskytnutí času embryu k nidaci.
Gestagen většinou používáme ve formě vag globulí  Utrogestan.  Ale dá se zaměnit např. za Duphaston v p.o. formě.  (polykací)

prim MUDr Pavel Texl