1

Téma: Liečba Prednisonom po potratoch

Dobrý deň,
Chcem sa opýtať na liečbu Prednisonom.V príbehu pol roka som mala 2x potrat. Jeden spontánny v 8tt (od začiatku sa tehotenstvo vyvíjalo pomaly hcg a ultrazvuk nezodpovedali TT) a druhý v 9tt Anembryomola....nasledovala séria vyšetrení...robili mi aj základné imunologicke kde sa zistilo zvýšené anti ovaria....okrem iného aj nízke AMH a manžel zle spermie takže sme šli hneď na ICSI....2tyzdne pred vkladom mi nasadili Prednison 5mg kôli anti ovariam....otehotnela som ale hcg sa znovu vyvíjalo zle....stúpalo pomaly až v 6tt došlo k potratu..... čiže môj tretí....keďže mám všetky vyšetrenia(hemato,endokr., základná repr.imunologia atď) v poriadku mám podozrenie na bunkovú imunitu.Vysetrenie na BI má čaká tento týždeň.Otehotniem stále hneď to nieje problem ale už od začiatku sa tehotenstva vyvíjajú zle hcg stúpa pomaly .
K mojej otázke.
1 .Prednison beriem naďalej avšak nikto nám nepovedal o kondomovej ochrane ktorá má byť dodržaná.Takze teraz beriem naďalej Prednison samozrejme od teraz dodržiavame ochranu a po cca dvoch mesiacoch nás čaká ďalší vklad.Ciatala som že liečba Prednisonom  v malých dávkach stráca po 5-6 mesiacoch účinok.Ja beriem Prednison od júla a ak by som teoreticky v Októbri otehotnela budú to uz 4 mesiace užívania a keď sa má brať až do 15 TT nebude strácať Prednison účinok práve vtedy keď budem ešte len v 2mesiaci tehotenstva???? Napísala som to zložito ale dúfam že z toho pochopíte čoho sa obavam.

2 .V ktorom TT sa znižuje dávka na 2.5mg?Dakujem

2

Re: Liečba Prednisonom po potratoch

Dobrý den,
léčba je v podstatě správná. Měla by začít alespoň 4-5 týdnů před pokusem o oplození. Pokud otěhotníte, lze v cca 10. týdnu snížit dávku Prednisonu na 2,5 mg/den a Prednison úplně vysadit v cca 15. týdnu.
Je pravda, že účinek malých dávek Prednisonu klesá s časem, proto, pokud neotěhotníte, by bylo vhodné léčbu na cca 5-6 týdnů přerušit a pak znovu zahájit.
To vše platí, pokud je příčinou potratů nesprávně řízená specifická buněčná imunita na rozhraní děloha-zárodek. Jsou ještě další příčiny (autoprotilátky proti fosfolipidům, inkompatibilita Rh faktoru, endometrióza, genetická porucha plodu a další), neznám Váš případ, proto je nemohu posoudit.

Zdraví J. Madar