1

Téma: KET správnosť postupu

Dobrý deň,
tento cyklus mam v plane absolvovať KET blastocysty v prirodzenom cykle. Nakoľko sa jedná o 3.IVF, z ktorého máme len 2 embria, rada by som sa utvrdila v správnosti postupu môjho centra (žijem v Nemecku). Dnes pri kontrole 11 DC bolo endometrium 6,9 mm a na pravom aj ľavom vaječníku folikul o veľkosti 13 mm. Zajtra je ešte v plane kontrola, či sliznica dosiahla aspoň 7 mm a následne aplikácia pregnylu. Transfer by teda bol o týždeň v piatok. Od pondelka 1 DPO by som mala užívať Progesteron 3×200 a progynova 3×1 plus 3,6 a 9 DPO aplikovať pregnylu 1500 iu.
Mam 36 rokov, AMH 0,64, príčina neplodnosti je mužský faktor, spermie získané pomocou TESE. Vždy som bola stimulovana vysokými dávkami hormónov, napriek tomu pri prvom ICSI len 6 vajíčok, z toho 2 dvojdňové embria, odber krvi Hcg 8, negat.
2 ICSI 5 vajicok, k oplodneniu nedošlo a 3.ICSI 9 vajíčok, 4 oplodnene, po PK ostali 2, nie príliš dobrej kvality. Napriek tomu do nich vkladám všetku svoju nádej, nakoľko sa jedná o náš posledný pokus, aspoň teda v Nemecku určite. ET sa v stimulovanom cykle nekonal z dôvodu vysokej hladiny Progesteronu.
Ako by ste postupovali Vy, pán doktor?
Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď

2

Re: KET správnosť postupu

Ešte na doplnenie hladiny hormónov 11 DC:
LH 4,22 (mU/ml)
E2 63 (pg/ml)

3

Re: KET správnosť postupu

Dobrý den,
pro mne je již 6 mm  endometrium dostatečně vysoké.  Pokud počkáte o den déle nic se nestane. S aplikací Pregnylu souhlasím a začátkem užívání Progesteronu  taky, ale stačila by dávka 2x 100 mg vaginálně.  Progynovu bych nepodával, není proč. Termín transferu souhlasím a od transferu zvyšuji dávku Progesteronu na 2x200 mg. Další medikace jsou zbytečné. Pokud se jedná o pětidenní embryo je možné dělat těhotenský test za 10 dní po transferu, 12. dní po transferu kontrolujeme hCG v krvi.

Pregnyl po transferu může dělat falešně pozitivní těhotenský test.

Hodně štěstí prim MUDr Pavel Texl

Naposledy upravil: prim. MUDr. Pavel Texl (23.08.2019 19:55:17)

4

Re: KET správnosť postupu

Dobrý deň pán doktor, ďakujem za odpoveď. Situácia sa trochu zmenila a ja neviem, či tento mesiac bude vôbec KET možný.
Pri kontrole v piatok 12 DC bola výška endometria už "len" 6, 1mm, dominantný folikul 15,5 mm a lekar by KET v tomto cykle najradšej vzdal. Trvá si zrejme na svojich 7. mm. Vraj bol predchádzajúci deň príliš optimistický.
Napriek tomu sme sa dohodli na aplikácií pregnylu 12 DC a kontrola v pondelok 15 DC, ktorú ale absolvujem u svojho gynekológa, keďže do centra mi to z časových dôvodov nevide. Plán transferu ostal na piatok.
Naordinoval mi náplaste estramon 100, striedať každých 48 hodín a samozrejme progynovu, ktorú som mala začať užívať dnes. Náplasť som nalepila, ale progynovu neužila.
Progesteron poznačil do liečebného plánu od nedele (deň ovulácie?). Takže transfer by nastal až na 6-ty deň užívania. Z tohto dôvodu by som posunula začiatok vkladania na pondelok, a rada by som sa riadila vami odporúčaným davkovanim, ale čipky sú 200 mg. Môžem jeden cipok rozdeliť na polovicu a vkladať 1-0-1? Bojím sa prílišného poklesu endometria po začatí vkladania Progesteronu v tak vysokých dávkach ako mi odporučil lekár.

5

Re: KET správnosť postupu

Dobrý večer,
měřit endometrium na  desetiny mm se nedá. Malá dávka estrogenů neublíží a počkejte na pondělí. Pokud by vám váš lékař odebral krev na Progesteron, bylo by to pro plánování transferu ideální. Aplikaci progesteronu začněte až v pondělí. Pak transfer ponechte na pátek.

prim MUDr Pavel Texl

Naposledy upravil: prim. MUDr. Pavel Texl (24.08.2019 20:35:35)

6

Re: KET správnosť postupu

Dobrý deň pán doktor,
ešte raz Vám srdečne ďakujem za Vaše odpovede. Dnes som bola vo svojom centre na odber krvi a našťastie KET bol úspešný. Hcg pozitívne, bohužiaľ hladina progesteronu bola podľa doktora nízka (7.82 ng/mL). Momentálne vkladám 200mg 1-1-1. Naordinoval pridať peroralne 1 tabletu večer, a predpísal mi prolutex injekcie 1-0-1. KO Ao týždeň.
Mozem sa opýtať na Váš názor?

S pozdravom

7

Re: KET správnosť postupu

Dobrý den,
myslím si, že zvyšování dávek progesteronu je zbytečné.  Ale neublíží.
Jen by mne zajímalo, zda jste si aplikovala Pregnyl nebo ne. 

děkuji za odpověď
prim MUDr Pavel Texl

8

Re: KET správnosť postupu

Dobrý deň,

Pregnyl som aplikovala 12 DC 5000 iu. Bola som toho názoru, že v cykle s ovulaciou bude telo produkovať aj vlastný progesteron, k čomu u mňa zrejme nedochádza.
Včera sa vyskytlo mierne špinenie, ktoré po zvýšení dávok viac menej ustalo. Nemôže nízka hladina progesteronu negatívne ovplyvniť priebeh tehotenstva?

S pozdravom

9

Re: KET správnosť postupu

Dobrý den,
vše v pořádku, určitě je dobré podpořit ovulaci.  Kromě toho berete Utrogestan k podpoře nidace.  A další pregnyl jste neaplikovali a proto hCG odpovídá vyvíjející se placentě. 
Hodně štěstí.

prim MUDr Pavel Texl