1

Téma: Další IVF

Dobrý den,
již skoro 3 roky se s manželem snažíme o dítě. Z toho necelý rok pomocí caru. Manžel byl na spermiogramu a první dopadl astenozoospermie a druhý astenoteratozoospermie. Mě diagnostikovali PCOS - kvůli vysokému AMH 10,03ng/ml, ale ovuluji pravidelně a kromě vypadávání vlasů a akné nemám žádné příznaky PCOS. Z dalších vyšetření mě vyšla slabě pozitivní Ab x zona pellucida (doktor říkal že hraniční hodnota, nic hrozného).
Absolvovali jsme 1xIUI, HSK+HyCoSy (bpn), 1xIVF s et blastocysty a 1x stimulovaný KET s et blastocysty  a pak na mé vyžádání další 2xKET v nativu.
Nikdy jsem neměla pozitivní TT. Při IVF jsem byla stimulovaná Gonalem 10 dní 125j a 6 posledních dní dopíchávala cetrotode. Po OPU mi byl nasazen Medrol 4mg a utrogestan. Odebrali mi 10x fol. 15-19mm I.dx a 6 fol. 15-19mm I.sin, Endometrium 11mm. Zaplatili jsme si na doporučení prodlouženou kultivaci, PICSI, embryoscope, embryoglue. Macs nám nebyl doporučen a ani asistovaný hatching - že když je picsi, že už je obal narušen a není potřeba do embrya zasahovat. Zůstalo nám 5 embrií (2 výborné, 3 horší), které nechali kultivovat až do 6-tého dne.
Vždy jsem chtěla vědět, jestli blastocita už hatchuje  a pokaždé mi řekli, že ne, ale už každou chvíli bude. Embrio sice na sále na chvíli ukazovali na kameře, ale já opravdu na dálku  nedovedu posoudit jestli je vyhatchované, nebo ne. A když jsem se pak na následné kontrole na krvi ptala, jestli už byla vyhotchovaná, tak pan doktor říkal že neví a že to nemá jak zjistit. Tak jsem chtěla v následujícím ketu asistovaný hatching a to mě řekli, že pokud je embrio 6-tý den, tak že to nedělají a že už se nemůže udělat (dělají to 4-tý den). Tak jsem si na internetu našla, že se bez poškození embrya může obal "smýt" pronatázou (?-teď si nejsem jistá názvem, je to už delší dobu) a to prý nedělají.
Teď mám podstoupit další IVF. Vyšetřené mám TT3, AUTOPROTILÁTKY PROTI MIKROSOMÁLNÍMU ANTIGENU,PROGESTERON, PROLAKTIN, TESTOSTERON, FSH, FT4, ESTRADIOL, ZONA PELLUCIDA, STANOVENÍ ORGÁNOVĚ SPECIFICKÝCH AUTOPROTILÁTEK A ANTIMITOCHONDRIÁLNÍCH PROTILÁTEK V JEDNÉ TŘÍDĚ IF (IMUNOFLUORESCENCÍ), ANTI KARDIOLIPIN Ab IgG a IgM ELISA, ANTISPERMATOZOIDÁLNÍ PROTILÁTKY, RRR, STANOVENÍ PROTILÁTEK CELKOVÝCH I IGM PROTI ANTIGENŮM VIRŮ HEPATITID, IGG ANTI HIV, SOUBĚŽNÉ STANOVENÍ PROTILÁTEK A ANTIGENU HIV, HCV KOMBINOVANÝM TESTEM A SAMOSTATNÉ STANOVENÍ HCV ANTIGENU CORE.

Omlouvám se ze Vám za tak obsáhlý text a děkuju, že jste to dočetl až sem. Jsou ještě nějaké testy, které by šli dovyšetřit a které byste doporučoval? Jaké metody byste doporučoval při druhém IVF? Je asistovaný hatching u mě zásadní - kvůli zoně pellucidě? Předem moc děkuji za odpověď a Vaši snahu pomoci ostatním - moc si toho vážím.

2

Re: Další IVF

Dobrý den,
Základem úspěšného IVF je dobrá stimulace. A především její monitorování odběry krve na FSH, LH  a E2.  Místo Cetrotide bych volil dlouhý protokol s Dipherelinem 0,1 a  je tu nový preparát Pergoveris. Jde o kombinaci Gonal a Luveris. Úvodní dávku  můžete mit i vyšší. Pak jde o kvalitu oplození a kultivace. MACS v dnešní době doporučujeme všem párům. Oddělí se starší spermie od mladších a to přispívá k lepší fertilizaci. ICSI nebo PICSI volíme dle výsledku testu fragmentace DNA spermií. Při hodnotách nad 25% určitě PICSI.  Hatching provádíme třetí den vývoje embryí a jen u embryí, kde plánujeme biopsii buněk na genetické vyšetření. Jinak je zbytečný. Transfer doporučuji v přirozených cyklech. Pokud je ale potřeba nebojte se podpořit endometrium Estrogeny nebo malou dávkou FSH.

Z vyšetření která doporučuji mi chybí vyšetření celiakie a protilátky na chlamydii trachomatis.  A neznám hodnoty spermiogramu. To, že říkají dobrý ještě neznamená dobrý. Z konkrétních čísel máte lepší přehled. Především morfologie a fragmentace jader spermií jsou vyhodnoceny špatně nebo vůbec.
PS: můžete mi říct, kde se léčíte?

A už jen hodně štěstí
prim. MUDr. Pavel Texl

Naposledy upravil: prim. MUDr. Pavel Texl (11.06.2019 17:27:07)

3

Re: Další IVF

Dobrý den,
děkuji za doporučení na testy - při příští návštěvě si je vyžádám. Teď naposled nám bylo před dalším IVF doporučeno genetické vyšetření, takže 2 měsíce máme pauzu a čekáme na výsledky.
Při stimulaci jsem jednou za dva-tři dny jezdila na odběry krve, tak na ultrazvuk. Můžu se zeptat z jakého důvodu byste u mě volil dlouhý protokol?  U Vás v centru kombinujete jak metodu PICSI, tak MACS? Já jsem to původně chtěla u toho prvního IVF, ale embryoložkou nám to nebylo doporučeno - že prý už je to velká "zátěž" pro ty spermie a že s tím nemají moc dobré zkušenosti, že si spíš máme zvolit jenom jednu metodu. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli jen pro PICSI... Teď si myslím, že jsme se rozhodli špatně.
Do jakého centra jezdíme Vám napíši v SZ - nerada takhle anonymně píšu na netu. Děkuju za pochopení.

4

Re: Další IVF

Dobrý den,
vzhledem k velkému počtu folikulů, je vidět, že Vám vaječníky fungují dobře a pro kvalitu vajíček je ve vašem případě vhodné použití dlouhého protokolu.

prim MUDr Pavel Texl