1

Téma: IVF soft

dobry den  chcem sa informovat na vas nazor postupu lecby ivf.
-august 2018 absolvovana repro imunologia  výsledok (na vlastnu ziadost): preukazana specificka celularna odpoved voci partnerovim antigenom stredne tazkeho stupna,zvysene zastúpenie NK buniek v periférnej krvy.
-v CAR odporucene IVF ze sa ta celularna odpoved obide .
- v maji 2019 absolvovane IVF 5 dnova blastocysta- embrio sa uchytilo tehu.testy pozitivne ale od 11 dna po transfere zacali testy slabnut a 14 den HCG len 1,2
Moze byt dovod neudrzania sa embria zvysena bunkova imunita ?Ma zmysel to liecit kortikoidmi ?nakolko sa tejto leicby obavam koli neziaducim ucinkom
pripadne v minulosti preliecena na ureoplazmu (nemam ziadne príznaky) zeby sa to vratilo ? nakolko sa pise ze sa ureaplazma casto vracia?
Pripadne nejaky zapal sposobeny zavadzanim utrogestanu , nakolko som po tyzdni zavadzania som zacala z neho pocitovat palenie?
Mame este jedno embrio a ja neviem ci je lepsie leicit zvysenu bunkovu a posunut KET alebo to bola nahoda a nema to suvis?
za vasu odpoved dakujem

2

Re: IVF soft

Dobrý den,
kvalitní blastocysta má v současné době, při optimální kultivaci, šanci na uchycení cca 50%. Proto neztrácejte naději s druhým embryem. Buněčná imunita v tomto případě nemá vliv na uchycení embrya. Léčka kortikoidy je zbytečná. Embryo má v pátém dni již aktivní placentární buňky, které produkují imunosupresivní látky a to má hlavní význam v uchycení a růstu embrya. Toto je dané genetickým základem a nedá se ovlivnit.

přeji hodně štěstí.
prim. MUDr. Pavel Texl

3

Re: IVF soft

a este sa spytam. pri vysetreniach v CAR mi bola zistena ureaplazma zo sterov prelieceny obaja antb. 3dni potom pauza a opat 3 dni antb. kontrolne stery sa nerobili-zevraj netreba. po roku som si dala stery opat u gynekológa a pozitivne . zase obaja prelieceny 10 dni atb. potom ster negativny.
Moze sa stat ze sa ureoplazma vratila a moze sposobovat problemy s uhnezdienim ?
som bezpriznakova , netrpim na ziadne zapaly.
Mam sa dat pred KET opat vysetrit ? pripadne preliecit ?

4

Re: IVF soft

Dobrý den,
ureoplasmata jsou jistě příčinou nepříjemných výtoků, vag. dyskomfortu (zapáchající výtok), ale jako příčina potratu se neuvádí. To je spojováno např. s chlamydiemi, toxoplasmosou. Pokud nemáte potíže není třeba vyšetření a léčby.

prim MUDr. Pavel Texl