1

Téma: Léčba zvýšeného annexinu V anopyrinem

Dobrý den,
moc prosím o radu.
Při řešení neplodnosti mi byla zjištěna hodnota protilátek na Annexin V IgM 9,4 (mez 0,0-5,0). Anexin IgG i anti spermie zcela v normě. Bylo mi doporučeno brát 3 týdny před plánovaným snažením anopyrin. Nahlásila jsem tuto hodnotu v CARu, kde ji moc neřešili a bylo mi řečeno, že klidně anopyrin brát můžu, nic tím nezkazím. Než však došlo k prvním pokusům v CAR, tak jsem nečekaně otěhotněla. Tázala jsem se své doktorky a bylo mi řečeno, že bych anopyrin 100mg brát měla. Že to možná nepomůže, ale určitě neublíží. Od 4+3 tedy beru 100 mg. Na internetu jsem však našla několik článků a i poradnu s lékařem, kde bylo psáno, že anopyrin na annexin V nemá vliv. Bohužel se mi kloudnou informaci od mých lékařů nedaří moc získat.
Proto prosím o rady:

Je hodnota 9,4 nějak závažně vysoká? Zvyšuje se riziko potratu z všeobecných 15-20% třeba na 50%, nebo je to hodnota relativně nízká a je zbytečné ji nějak intenzivně řešit? Nebo je to naopak už vysoká hodnota a bylo by vhodné jít za specialistou (imunoglogie předpokládám), protože gynekologové mi k tomu bohužel moc neřeknou. Nerada bych po té věčnosti čekání na zázrak, který sám přišel, něco zanedbala.

Děkuji mnohokrát za odpověď
S pozdravem
ANna H.

2

Re: Léčba zvýšeného annexinu V anopyrinem

Vážená paní,

z Vašich informací  bohužel nevyplývá, jak dlouho se snažíte o otěhotnění, zda jste někdy byla těhotná a jak to dopadlo, atd. Samotný údaj o hladině protilátek proti Annexinu V je opravdu jen dílčí informace a těžko jde z ní fabulovat nějaké závěry a rady. Obecně lze říci, že přítomnost protilátek proti Annexinu V může komplikovat průběh těhotenství negativním vlivem na funkci placenty (zhoršené prokrvení).
Podávání malých dávek kyseliny acetylosalicylové (např. Anopyrin 50-100 mg/den) v nekomplikovaných případech zcela vyhovuje.
Je však nutné vysadit Anopyrin v případě nějakého krvácení (gynekologického, ale i jiného); běžně se pak Anopyrin vysazuje  ke konci těhotenství, t.j., do 35. týdne gravidity. Jiný postup volí lékař, jsou-li ke konci gravidity příznaky hrozících poruch (např. preeklampsie). O podávání Anopyrinu je určitě třeba informovat gynekologa, event. i porodníka.
Zdraví J. Madar
______________________________________________________
MUDr. Jindřich Madar, CSc.
Pracoviště reprodukční imunologie AREPIM s.r.o. (www.arepim.cz)