1

Téma: Je vysadenie Medrolu v 17 tt úplne bezpečné ???

Dobrý deň pán doktor,
po 2 potratoch mi bola zistená BI proti spermiám a trofoblastu (obe ťažkého stupňa).
Nasadený Medrol (16 mg - 12 mg - 8 mg) BI normalizoval.
Ako vedľajší pozitívny efekt užívania Medrolu bolo u mňa úplne vymiznutie psoriazy (lupienky) a možnosť jesť potraviny, na ktoré som pred užívaním Medrolu mala intoleranciu.

Následne som prirodzene otehotnela.
Posledné kontrolné testy BI boli v 13 tt  + pokyn na vysadenie Medrolu v 17 tt.
Od 17 tt úplne vysadený Medrol. Ďalšia kontrola BI je plánovaná až na 25 tt.

Teraz som v 19 tt.
Po vysadení Medrolu mi okamžitý silný návrat psoriázy (lupienky) signalizuje opätovné aktivovanie autoimunity.
Takže predpokladám, že aj BI sa následne vracia do pôvodného ťažkého stupňa BI voči spermiám a trofoblastu.

Otázka:
Je vysadenie medrolu v 17 tt úplne bezpečné pre plod ???
Prípadné vrátenie BI do stavu (ťažkého stupňa voči trofoblastu) ako pred liečbou Medrolom už po 17 tt neohrozuje plod ? Nehrozí potrat, alebo zastavenie vývinu ?
Sú postačujúce kontrolné testy BI až v 25 tt ???

Ďakujem za odpoveď.

2

Re: Je vysadenie Medrolu v 17 tt úplne bezpečné ???

Vážená paní,

mechanismus vzniku psoriázy je dosti odlišný od působení imunity na plod - psoriáza je autoimunitní onemocnění, reakce na plod autoimunitou není. Navíc placenta plodu vytváří speciální působky, které brzdí rozvoj imunitní reakce na plod. Zjednodušeně řečeno, čím je placenta větší, tím je odolnější k negativnímu vlivu buněčné imunity. Proto je většinou  možné ukončit specifickou léčbu kortikoidy v cca 15. - 16. týdnu bez rizika pro další průběh gravidity.

Zdraví J. Madar

3

Re: Je vysadenie Medrolu v 17 tt úplne bezpečné ???

Ďakujem za odpoveď pán doktor.