1

Téma: IUI - IVF - protilátky proti spermiím a špatný spermiogram

Dobrý den,
od dubna chodíme s přítelem do Gennetu vzhledem k tomu, že se snažíme již přes rok o miminko a stále se nedařilo. Je mi třicet let, přítelovi 40,  oba jsme bezdětní. Po všech vyšetřeních jsou výsledky takové, že přítel nemá nic moc spermiogram (málo spermií a ne extra pohyblivých) a mně byly zjištěny protilátky proti spermiím - vysoké. Do toho všeho mám Leidenskou mutaci heterozygot a proto se mě bojí stimulovat kortikoidy vzhledem k tomu, že by mi hrozila trombóza. Bylo nám doporučeno rovnou IVF - ISCI. Zatím jsem tuto možnost odmítla. Chci nejdříve zkusit minimálně 3-4 x IUI. Chtěla jsem se zeptat, je jiná možnost stimulace k utlumení imunity než kortikoidy? Doktoři v CARU mi tvrdí, že neexistuje, že se toto léči pouze kortikoidy, ale v jiném caru mi bylo řečeno, že je ještě nějaká možnost kapačky, ale zase nevím, zda u této varianty nebude problém to, že mám Leidena. Má cenu chodit na IUI? Já bych ráda vyzkoušela vše možné, než půjdu na IVF. Je mi jasné, že pro lékaře by bylo nejlepší mě rovnou šoupnout na IVF...ale myslím, že na tuto možnost je ještě čas.
Jen nevím, jestli mi byly řečeny všechny možné varianty. Furt mi přijde, že lékaři v CARU kam docházím znají jen IVF a o jiných variantách nechtějí moc slyšet :-(

2

Re: IUI - IVF - protilátky proti spermiím a špatný spermiogram

Dobrý den,
abych vám mohl odpovědět, potřebuji znát přesné hodnoty spermiogramu. Při IUI musíte zavést do dělohy cca 10 000 000 dobře pohyblivých spermií do dutiny děložní. Morfologie by měla být více jak 3% dle striktní morfologie  nebo 24% dříve užívané normy.
Současná přítomnost protilátek na spermie je další indikací k IVF. Dlouhodobá léčba kortikoidy má také vedlejší účinky a rizika.
Doporučené IVF není lepší varianta pro lékaře, ale pro vás.
Přítomnost Leidenské mutace je menším rizikem komplikací IVF a celé gravidity , než pravděpodobnost neúspěchu jiné léčby oproti IVF.
Proto  bych asi i já doporučil IVF. Ale napište mi prosím hodnoty spermiogramu.

děkuji za důvěru
prim MUDr. Pavel Texl

Naposledy upravil: prim. MUDr. Pavel Texl (17.07.2018 06:52:57)

3

Re: IUI - IVF - protilátky proti spermiím a špatný spermiogram

Dobrý den pane doktore, mnohokrát děkuji za odpověď. Spíš mi přišlo, že lékaři v CAR mi rovnou řekli, jděte na IVF. Je mi jasné, že i lékaři z toho mají peníze a přišlo mi líto, nevyzkoušet i jiné metody, i když podle lékařů je tam malá pravděpodobnost otěhotnění.
Výsledky spermiogramu zašlu večer, nemám je nyní u sebe.
Ještě by mě zajímala jedna varianta. Je nějaká možnost stimulace imunity, když produkuje mé tělo protilátky proti spermiím mě stimulovat jinak než kortikoidy. Slyšela jsem o možnosti podávaní přes kapačku, ale popravdě netuším, zda se jedná či nejedná o kortikody, které bohužel zvyšují riziko trombozy.

4

Re: IUI - IVF - protilátky proti spermiím a špatný spermiogram

Dobrý den,
ani léčba kortikoidy není jistá, a má rizika vedlejších účinků. Já sám bych kortikoidy bral pokud mi půjde o život, ale pokud se této léčbě mohu vyhnout ……
Především záleží na spermiogramu, zda IUI je indikované.
Chápu, že se Vám IVF nelíbí, ale je to pro vás nejlepší řešení.

prim MUDR Pavel Texl