1

Téma: Pri pozitívnom postkoitálnom teste sa odporúča IUI, alebo IVF ?

Dobrý deň pán doktor, poprosila by som vás aj ja o odborný názor.

O mne:
- 37 rokov, bezdetná
- snaha o tehotenstvo 2-3 roky (bez CAR)
- prirodzené otehotnenie 2x, bez akcie srdca, oba ukončené spontánnym MA do 7-8 tt bez kyretáže
- potom komplex vyšetrení s výsledkom:
- SPERMIOGRAM = 3x normozoospermia (ale znížená vitalita spermií a narušená integrita akrozomálneho proteínu)
- HEMATOLÓGIA = FV Leiden heterozygot + reakcia na aktivovaný proteín C + deficit proteínu S = pri druhom tehotenstve už bol pichaný Fraxiparin 0,4 = som v sledovaní a liečení hematológa
- GENETIKA = negatívna
- GYNEKOLOGICKÉ STERY = negatívne
- REPRODUKČNA IMUNOLOGIA 1/2018 = z krvného séra = prevaha Th1 profilu, preukázaná špecifiká celulárna odpoveď  voči partnerovým spermiám ťažkého stupňa a voči trofoblastu stredne ťažkého stupňa.
- 1/2018 nasadený Medrol v klesaní 16 mg - 12 mg - 8 mg. V súčastnosti stále 8 mg. Kondómová ochrana mimo ovulácie.
- REPRODUKČNA IMUNOLOGIA 3/2018 = kontrolné testy = z krvného séra = normalizácia Th1 profilu, normalizácia celulárnej odpovede voči trofoblastu. Zostala preukázaná špecifiká celulárna odpoveď  voči partnerovým spermiám ťažkého stupňa. V súčasnosti odporučená snaha o tehotenstvo (nebolo špecifikované či prirodzene, alebo cez CAR).

Moje otázky:
1) je u mňa vzhľadom na pretrvávajúcu "preukázanú špecifikú celulárnu odpoveď  voči partnerovým spermiám ťažkého stupňa" vhodná snaha o prirodzené otehotnenie ?????  Alebo máme ísť radšej do centra asistovanej reprodukcie ?

2) Je podľa vás u mňa vhodné vykonať postkoitálny test na zistenie životaschopnosti spermií v ovulačnom hliene ????? (som objednaná za mesiac)

3) V prípade pozitívneho postkoitálneho testu - zhluky "mrtvych" spermií  = je postačujúce obísť problém cez IUI ?????
Alebo pri IUI sa predpokladá tiež styk spermií (proti ktorým vytváram protilátky) s mojimi bunkami (sliznica maternice, prostredie vajíčkovodov) a treba rovno IVF ?

4) Aký vplyv na celú moju situáciu má potvrdená "narušená integrita akrozomálneho proteínu" spermií ???
Je to banalita, alebo porucha ktorá výrazne sťažuje prirodzené otehotnenie ?

Ďakujem za váš čas.

Naposledy upravil: Zuzka Lasička (08.05.2018 02:13:20)

2

Re: Pri pozitívnom postkoitálnom teste sa odporúča IUI, alebo IVF ?

Ešte doplním moje presné výsledky BI (predtým som nemala pri sebe papiere s výsledkami):

REPRODUKČNA IMUNOLOGIA 3/2018 = kontrolné testy po liečbe Medrolom =
BI spermie partnera 36,6 %; BI cudzie spermie 22,7 %; BI trofoblast 90,7 %.
Odporučená snaha o tehotenstvo.
Čomu nerozumiem vzhľadom na BI spermie partnera 36,6 %.

3

Re: Pri pozitívnom postkoitálnom teste sa odporúča IUI, alebo IVF ?

Vážená paní,

léčebný postup, tak jak jej popisujete, mi připadá správný. Zůstává-li aktivovaná buněčná imunita vůči partnerovým spermiím, bude asi nejvhodnější volit nějakou formu asistované reprodukce při současné imunomodulační léčbě (Medrol, myslím že stačí 4 mg denně), nadále používat kondomovou ochranu.
Kdyby se vyskytly nějaké gynekologické infekce, je třeba je neprodleně léčit.
Vzhledem k nálezu poškození akrosomového aparátu u partnerových spermií bude možná dobré uvážit ICSI - záleží na tom, kolik procent spermií má akrosom poškozený.

Zdraví J. Madar.