1

Téma: reprodukční munologie

Vážený pane doktore, obrací se na Vás s otázkou, zda by bylo možné a vhodné doplnění léčby, jelikož mám za sebou 3.ivf. 1.IVF et a ket s prednisonem negativní, poté vyšetření na reprodukční imunologii v Plzni, zjištěn antifosfolidový syndrom a protilátky proti spermiím, nasazen godasal 100 1/2tablety plus se stimulací medrol první 3 dny 4mg poté 2mg denně a 2.ivf et úspěšné, zdravá holčička. Celé těhotenství jsem si píchala fraxiparin. A teď ket a 3.ivf et a ket negativní, poslední ket zřejmě biochemické těhotenství. Vůbec nemám vyšetřenou buněčnou imunitu, respektive bych chtěla vyšetřit, zda není nějaký imunitní problém v tom, že se vůbec nedaří uhnízdění embryí, což mi v Plzni vyšetřit nechtějí a já mám poslední pokus ivf hrazený pojišťovnou. Je mi 33 let, antifosfolipidový syndrom se mi zhoršil konkrétně annexin-v igg 46,08 kyselina fosfatidová v igg 0,39, fosfatidylethanolamin igg 0,14, fosfatidylglycerol v igg 0,27, fosfatidylnositol v igg 0,39 a fosfatidylsererin v igg 0,83 a teď užívám stacyl 100 1 tabletu denně, ale i tak se nedaří. Už jsem z toho zoufalá a byla bych ráda kdybych měla léčbu doplněnou před mým posledním ivf. Mockrát Vám děkuji.

2

Re: reprodukční munologie

Vážená paní,

antifosfolipidový syndrom může bránit zdárnému vývoji těhotenství. Léčba Godasalem a Fraxiparinem je naprosto v pořádku. Pokud jde o usazení zárodku v děloze, je rozhodujícím  faktorem buněčná imunita, t.j., správně řízená funkce buněk imunitní soustavy v místě implantace embrya. Je-li zde nějaká potíž, děložní sliznice odmítá zárodek přijmout (selhání ET), nebo je zárodek v časných fázích vývoje vypuzen (zamlklé těhotenství, časný potrat). Vůbec nezáleží na tom, vznikne-li těhotenství přirozenou nebo umělou cestou.
Vyšetření specifické (s těhotenstvím související) buněčné imunity zatím dělají jen některá specializovaná pracoviště reprodukční, imunologie. Bližší informace, eventuálně  najdete na webu >www.arepim.cz<.

Zdraví J. Madar