1

Téma: mierne zvysene cytokiny

Dobry den pan doktor,

som zo Slovenska mam 32 rokov, avsak mam zvysene cytokiny nasledovne
CD3+ IFN-g    46,8
CD3+ IL-4        3,2
CD3+ TNF-a    49,6
CD3+ IL-2       18,6
CD4+ IFN-g    30,2
CD4+ IL-4        2,8
CD4+ TNF-a    47,8
CD4+ IL-2       33,1

Po liecbe medrolom cca 6 mesiacov 8mg/d pol roka hodnoty klesli
CD3+ IFN-g    29,8
CD3+ IL-4        2,1
CD3+ TNF-a    39,9
CD3+ IL-2       18,3
CD4+ IFN-g    22,8
CD4+ IL-4       1,6
CD4+ TNF-a    45,3
CD4+ IL-2       23,7
postupili sme IVF et avsak neuspesne. Potom imonoglobuliny, tie este zvysili tieto hodnoty.
Som bez vysetrenia BI. Bez liecby sme absolvovali ket avsak tiez bez uspechu.
Pan doktor, lekar mi odporuca dalsi postup s 12mg/d mne to pride prilis. Zle som znasala ja tych 8mg.
Gynekolog navrhol len nizke davky uzivat mesiac pred dalsim vkladom. Pan doktor prosim co si o tom myslite
stacia mi tieto nizke davky a kondomova ochrana? Su moje hodnoty natolko zle ze je nutne 12 mg/d?

Dakujem krasne za Vas nazor

Naposledy upravil: vilma (29.05.2017 08:40:19)

2

Re: mierne zvysene cytokiny

Vážená paní,

zvýšení prozánětlivých cytokinů v krevním séru múže, ale nemusí mít vliv na vztah mateřské imunity k zárodku. Rozhodující je situace v místě uhnízdění zárodku. Toto vyšetření provádějí specializovaná pracoviště reprodukční imunologie (specifická buněčná imunita - BI).

Pokud jde o léčbu Medrolem, používáme nižší dávky (4 mg/den), ovšem ve správném léčebném schematu (t.j., léčbu zahájit 5-6 týdnů před přenosem embrya, vyléčit eventuální gynekologické infekce a při styku používat kondomovou ochranu alespoň v době mimo ovulaci).

Podrobnosti najdete na webu www.arepim.cz

Zdraví J. Madar

3

Re: mierne zvysene cytokiny

Dobry den pan doktor,
po roku som bola na kontrole cytokinov. Bez liecby, hodnoty same klesli pod limity s výnimkou CD3+ IFN-g. Tento zostal na urovni okolo 45. Nic sa nezmenilo, uzivala som cca pred pol rokom wobenzym plus viac kurkumy a zdravsie som jedla. Moj gynekolog si mysli ze tie neuspesne ivf neboli sposobene vyssimi cytokinmi. A ja tomu zacinam verit, mam totiz PCO a vysoku sliznicu maternice, v ktorej uhniezdenie je problem... Pan doktor prosim vas, nepodstupila som zatial vysetrenie BI, ani sa mi to nezda nutne ked mi hladiny takto klesli same od seba... rada by som imunologiu uz neriesit. Ku kortikoidom sa uz vratit nechcem, uzivala som ich a nepomohlo. Aj BI sa potlaca nimi, nadejam sa ze jedna zvysena hodnota pri vaznejsich gyn prekazkach snad nie je urcujuca. Co si myslite pan doktor?
Este sa chcem spytat ohladom wobenzymu, nemoze mi pri dalsom vklade uskodit? Myslim ze on prave podpori tie zle cytokiny a telo to bude vnimat ako zapal a embryo zase odmietne...
Dakujem vam velmi pekne za vasu odpoved

4

Re: mierne zvysene cytokiny

Dobry den pan doktor,

dovolujem si vas poziadat o nazor. Absolvovala som vytrenie BI.Z vysledkov vyberam:
Th1/Th2 TNFa/IL-4= 5,68    IFNy/IL-4=3,14   TNFa/IL-10=44,26   IFNy/IL-10=24,48

MI spermie partnera 38,7
MI trofoblastu 90,4
MI cudzie spermie 34,1

Postupila som liecbu medrolom cca 3 roky dozadu, 8 mg/d 6 mesiacov, cytokiny mi klesli, ale BI vtedy analyzovana nebola.
ET nevyslo.
Teraz sa obavam, ze ci akakolvek liecba nebude marna ak vtedy tak vysoke davky nepomohli? Co si prosim vas myslite? Do 8 mg/d sa vratit nechcem, mala som strasnu nespavost a bolesti zaludka kazdy den...  Mam uz posledne dve embrya, a nechcem si ich dat vlozit bez imunologickej liecby. Lenze ak vysoka davka nepomohla, moze mala davka 4 mg/d  pomoct??

Dakujem vam velmi pekne za vas nazor
Vierka

5

Re: mierne zvysene cytokiny

Vážená paní,
předpokládám, že výsledky BI jsou z pracoviště dr. Dzurillové (Nitra), kde používají naši metodu inhibice migrace - pak čísla svědčí pro pozitivní specifickou BI a byla by vhodná imunomodulační léčba. Podmínkou úspěšné léčby je
1. vyléčení eventuálních gynekologických zánětů
2. dodržování důsledné kondomové ochrany během celé léčby
3. podávání malých dávek kortikoidů (Prednison 5 mg/den, event. Medrol 4 mg/den).
Po cca 5-6 týdnech této prekoncepční léčby by bylo vhodné podstoupit transfer, dávku kortikoidů pak lze snížit na polovinu a vysadit v cca 15. - 16. týdnu gravidity.
Je vhodné provést kontrolu BI ještě před transferem: jsou-li hodnoty normální nebo alespoň lepší, je možné transfer provést.
Pokud se ET nezdaří, je možné pokračovat v léčbě do dalšího cyklu, nejdéle však cca 4 ovulační cykly.
Zdraví J. Madar