1

Téma: Protilátky proti spermiím a trofoblastu

Dobrý den,

po pročtení minulých dotazů by mě zajímal druhý názor na nastavenou léčbu.

Stav: 1 dítě (preeklampsie), následně 2x ZT.

Na imunologických testech zjištěno:
- Anti sperm: ASP Elisa IBL: 601 U/ml (ref. meze 0-150),
- Aktivace NK proti trofoblastu: CS3-CD56+CS69+: 45 % (ref. meze 0-5).
Ostatní hodnoty v normě, hematologie též.

Léčba: po zjištění otěhotnění Metypred 2 mg denně do 15. týdne (s postupným vysazením).

1) Stačí tento stav kortikoidy upravovat až po otěhotnění?
2) Máme mimo ovulaci souložit přerušovaně (nebo s ochranou)? Pomůže to něčemu? V těhotenství počítám s abstinencí.
3) Můžu udělat ještě něco navíc?

Děkuji moc.

2

Re: Protilátky proti spermiím a trofoblastu

Vážená paní,

1. Z hlediska imunologa je velmi vhodné (ba nutné) upravit reakci buněčné imunity ještě před otěhotněním. Specifická buněčná imunita (BI) rozhoduje o úspěšném přijetí zárodku už v prvních dnech po oplození (event. po přenosu zárodku po IVF), kdy ještě nejsou pozitivní žádné testy.

2. BI je regulována komplexně a na její nevhodné aktivaci se mohou podílet různé faktory, jmenovitě gynekologické infekce, ale i přítomnost ejakulátu v pochvě v období mimo ovulaci (k tomu v přírodě nedochází). Proto je pro účinnou léčbu vysoce žádoucí před otěhotněním omezit tyto vlivy (t.j., vyléčit případné gynekologické infekce a používat při styku ochranu).

3. Neznám váš příběh a nevím, v které fázi těhotenství docházelo ke ztrátám. Obecně je důležité vědět o případných antifosfolipidových protilátkách v krevním oběhu (zvlášť když uvádíte preeklampsii v první graviditě).

Zdraví J. Madar

Naposledy upravil: Jindřich Madar, CSc. (07.12.2020 08:27:28)