1

Téma: Konzultacia vysledkov

Dobry den pan doktor,

chcela by som Vas poprosit o Vas nazor na moju liecbu. V roku 2018 som uzivala Medrol vzhladom na zvysene cytokiny. Zacilana som na 20mg denne, po 2 tyzdnoch 16 mg a po dalsich 2 tyzdnoch som uz uzivala 12mg, az do 01/2019. Mala som dva nesupesne KET.
Mam 34 rokov a kvoli nezhubnym nadorom nemam vajecniky. Mam autoimunitny zapal stitnej zlazy. V roku 2010 som mala zvysenu cinnost SZ, uzivala som 6 tyzdnov lieky (Propicyl) a odvtedy som iba sledova, bez liecby, kedze SZ je v poriadku.
V roku 2016 som mala ET, uspesne a narodila sa nam zdrava dcera. Taktiez som vtedy uzivala kortikoidy, konkretne injekcie Dexamedu, infuzie intralipidov, aspirin protect a hematologicka mi dala injekcie Clexanu. Cytokiny som mala zvysene aj pocas ET a aj napriek tomu bolo uspesne. Mala som darovane vajicka a manzelove spermie.
Teraz by sme chceli ist znova na darcovsky program. Moje posledne vysledky z reprodukcnej imunologie su dole. Odporucate mi znova podstupit liecbu kortikoidmi? Dakujem Vam velmi pekne za Vas cas a nazor. Prijemny den prajem
Laboratórne výsledky z dňa  01.10.2018

KO

Leukocyty             8,98         10x9/l    3,8 - 10       | | | *|   

Erytrocyty            4,29         10x12/l   3,8 - 5,2      | *| | |   

Hemoglobín            138,00       g/l       120 - 160      | *| | |   

Hematokrit            0,42                   0,36 - 0,46    | | |* |   

Trombocyty            388,00       10x9/l    150 - 400      | | | *|   



CRP (C-reakt.proteín  <5       0-5

Vitamín D Total       39,00        ug/l      V NORME



NK bunky              5,82         %         5 - 24         |* | | |   

NK bunky Abs. počet   0,26         10x9/l    0,1 - 0,5      | *| | |   



T-regulačné lymfocyt  5,80         %         5 - 100        |* | | |   

T-regulačné lymfocyt  0,108        10x9/l

                             

                               

Intracelulárne cytok  22.01.2018  15.05.2018  31.07. 1.10.2018     

CD3+ IFN-g            63,10  +     51,30+     29,80   37,30+   11 - 31       

CD3+ IL-4             2,60          2,70       1,10    3,10     2 - 8          | | |     

CD3+ TNF-a            76,60  +     52,60+     35,80   53,40+   12 - 44     

CD3+ IL-2             15,80        10,10       2,70   13,60     2 - 28     

CD4+ IFN-g            41,80  +     30,40      15,30   26,90    11 - 31       

CD4+ IL-4             2,90          2,80       1,10    2,00     2 - 8       

CD4+ TNF-a            65,90  +     46,00 +    30,00   53,80 +  12 - 44       

CD4+ IL-2             29,80  +     14,60       4,10   19,0      8 - 28         | | | |*

2

Re: Konzultacia vysledkov

Vážená paní,

výsledky, které mi posíláte, se vztahují k celkovému stavu Vaší imunity, netýkají se přímo reprodukce. Navíc jsou většinou v širších mezích normy a nesvědčí o nějakém vážnějším poškození obecné imunity. Hodnoty "intracelulárních cytokinů", jak je patrno, v různých měřeních silně kolísají a na mírné zvýšení lze snad  usuzovat jen u TNF-alfa. To by mohlo svědčit o nějakém zánětu, možná virového původu, který však vůbec nemusí souviset s reprodukcí.

Nevím o Vašem případu více, než píšete ve své zprávě. Pokud bych mohl něco doporučit, tak před dalším přenosem embrya používejte stejnou léčbu jako při úspěšném těhotenství.

Zdraví J. Madar

3

Re: Konzultacia vysledkov

Dobry den
5 rokov som nemohla otehotniet. Po tom ako som podstupila LSK chromopertubaciu som hned otehotnela (tehotnost fyziologicka). Po viac ako roku od porodu sme skusili otehotniet  opat. Podarilo sa hned ..tehotnost ale skoncila  v 6 g.tt. spontannym potratom. Nasledny pokus opat uspesny- gravidita ukoncena  v 7 g.t.t spontannym potratom.
V plane mam doplnit hematologicke vysetrenie na trombofilne mutacie a ost.
Rovnako by som si chcela doplnit imunologicke vyšetrenie.
Tu je ale problem ktoreho sa tyka moja otazka.
Manzel odmieta vysetrenie spermii.
Ma pre mna vyznam toto vysetrenie ked nebudem mat k dispozicii ejakulat ?  Viem ze vysetrenie ponuka aj ostatne od toho nezavisle parametre... Ale ma vyznam(vytaznost) toto vysetrenie pre mna aj bez manzelovej vzorky?? Alebo dane parametre su natolko klucove ze toto vysetrenie potom straca podstatnu cast vytaznosti?
Dakujem za odpoved

Naposledy upravil: JanZig (12.02.2020 23:25:36)

4

Re: Konzultacia vysledkov

Vážená paní,
po dvou samovolných  potratech v prvním trimestru by bylo specializované vyšetření reprodukčním imunologem dosti potřebné. Ideální je pro soubor testů možnost využít ejakulátu partnera - stačí i donesený vzorek, který nebude analyzován, pouze použit do testu pro zjištění specifické buněčné imunity z vaší krve. Případně lze použít směsný vzorek cizích dárců, je to však nouzové řešení s poněkud nižší výpovědní hodnotou.
Zdraví J. Madar.

5

Re: Konzultacia vysledkov

Dobrý večer pán doktor,
chcela by som Vás poprosiť o váš názor, mám 29 rokov, 2x potrat, prirodzeným spôsobom. Prvýkrát cca 5 tt: len prázdny vak, špinenie, bez revízie. Druhýkrát cca 7 tt: prítomné embryo s pravidelnou akciou srdca, veľkosť nezodpovedala týždňom, zamlčaný potrat, revízia dutiny.

Dňa 14.11.2019 som absolvovala vyšetrenie na reprodukčnej imunológií:
- neliečim sa na žiadne akútne ani chronické ochorenie
- mikrobiologické vyšetrenie pošvy v poriadku
- SPG manžela v poriadku
- mimo iných parametrov (viď nižšie) mi bola zistená aj HYPOIMUNOGLOBULINÉMIA v triede IgG (6,68 g/l) a vzhľadom k tejto skutočnosti mi pani doktorka navrhla liečbu IGAMPLIOU 800 mg / 1x týždenne i.m., po dobu 10 týždňov, potom kontrolný odber.

Ďalšie sledované parametre mimo referenčných hodnôt:

A) CD4+ z Ly %         37,60                               B) MIF test: MI spermie partnera 13,5
    IL4+ z CD4+ %      2,20                                                   MI trofoblastu 76,4
    IL10+ z CD4+ %    3,30                                                   MI cudzie spemie 10,0
    IFNg+ z CD4+ %   24,50
    TNFa+ z CD4+ %   60,70

Kontrolný odber po 10 týždňoch, 3/2020:

A) CD4+ z Ly %         47,44                               B) MIF test: MI spermie partnera 28,1
    IL4+ z CD4+ %      1,90                                                   MI trofoblastu 106,9
    IL10+ z CD4+ %    4,00                                                   MI cudzie spemie 31,8
    IFNg+ z CD4+ %    20,40
    TNFa+ z CD4+ %   53,50

Vzhľadom k zlepšenie parametrov, mi pani doktorka navrhuje koncepciu. Chcem sa ale opýtať, moja bunková imunita voči partnerovým spermiám ešte nie v norme a obávam sa či toto nebude aj dôvod ďalšieho potratu, aj napriek tomu že BI voči trofoblastu je OK.
Alebo je celkový profil priaznivý a nemusím sa obávať? Viem, že je to len hypotetická otázka, ale rada by som počula aj iný názor na uvedené parametre. V liečbe aj naďalej pokračujem.

Vopred ĎAKUJEM za odpoveď.

Naposledy upravil: Michaela1011 (31.03.2020 20:40:46)

6

Re: Konzultacia vysledkov

Chcem len doplniť:
- genetika v poriadku
- hematológia zistená MTHFR homozygotná forma
- 3D UZV cavum uteri bez patológie

Naposledy upravil: Michaela1011 (31.03.2020 20:54:46)

7

Re: Konzultacia vysledkov

- po celý čas liečby bola KONDOMOVA OCHRANA

8

Re: Konzultacia vysledkov

Vážená paní,

sníženou koncentraci krevního imunoglobulinu je vhodné doplnit - podávání léku Igamplia je na místě.

Parametry zvýšené specifické buněčné imunity (BI) je třeba hodnotit komplexně, nikoliv jen podle reakce na testovaný antigen. Uváděné hodnoty bych považoval za patologické a jako vhodnou korekci bych navrhl podávání malých dávek kortikoidů (např. Medrol 4 mg denně) před početím a v prvním trimestru těhotenství. Kondomová ochrana mimo ovulační termín a léčba případných gynekologických infekcí je podmínkou úspěšné léčby.

Homozygotní mutace MTHFR by mohla za určitých okolností ovlivnit vývoj a funkci placenty a bylo by vhodné preventivně podávat malé dávky kyseliny acetylsalicylové.

Zdraví J. Madar