1

Téma: NK bunky, embryotoxicke cytokiny a Medrol

Dobrý večer,

Chcela by som vás poprosiť o názor pri navrhnutej liečbe. Skúsim popísať situáciu: v CAR sa liecime od začiatku roka 2019 (celkove sa snažíme 2roky). Partner má všetko v poriadku. U mňa bola zistená štítna žľaza a beriem euthyrox 100 od apríla. Hodnoty TSH sú v poriadku. Všetky ďalšie vyšetrenia vrátane bežných ( genetika, hematologia, hormonalny profil, priechodnosť vajickovodov, zásoba vajíčok, pravidelná ovulácia) boli v poriadku.

Absolvovali sme 3xIUI, 1xIVF - neúspešne. 1xKET , ktorý sa včera potvrdil, že vyšiel (veľmi sa teším)

Paralelne som bola na vyšetrení reprodukčnej imunológie (v Bratislave, tu sa BI nerobi), z ktorej prišli výsledky v utorok a sú nasledovné (uvádzam len tie, ktoré nie sú v poriadku):
NK bunky 22,64%
CD3+ IFN-g 47,25%
CD3+ TFN-a 77,51%
CD4+ IFN-g 30,80%
CD4+ TFN-a 78,73%

Liečba bola navrhnutá (aj s pravdepodobnosťou, že by som mohla byť tehotná, čo sa práve potvrdilo)
2tyzdne Medrol 20mg
2tyzdne Medrol 16mg
Dlhodobo Medrol 12mg

Uvedenú liečbu som nezačala hlavne z dôvodov vedľajších účinkov Medrol a z dôvodu, že sa mi zdajú vysoké dávky). Súčasné som sa radila aj s endokrinologom a dvoma ďalšími lekármi, ale exaktne sa vyjadriť nevedeli avšak ten Medrol veľmi neodporúčali..

Moje otázky sú:
Na uvedené výsledky a situáciu by ste odporúčali užívanie Medrol? Ak áno, v akej výške a ako dlho?
Existuje aj nejaké iné riešenie, ktoré nespôsobuje také silné vedľajšie účinky?
Je vôbec potrebné dávať nejakú liečbu?
Keďže som odmietla Medrol, podstupujem nejaké riziko?

Vzhľadom k tomu, ze dostať sa k lekarke je priam nemožné , tak by som bola veľmi rada , keby ste mi poradili touto cestou.

Pozn.- napriek tomu, že neberiem Medrol, plánujem v pondelok ísť na kontrolné vyšetrenie - odber krvi

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

Naposledy upravil: Zaneta81 (29.11.2019 22:26:25)

2

Re: NK bunky, embryotoxicke cytokiny a Medrol

Vážená paní,

Vámi uvedené výsledky nemají přímý vliv na reprodukční schopnost, jsou to obecné ukazatele Vaší imunity. Zvýšení produkce interleukinů může být způsobeno mnoha faktory (probíhající virová infekce - třeba jen mírná, herpes a mnohé další).  Pokud jste už těhotná a nikdy jste nepotratila, bylo ba asi nejlépe žádnou speciální léčbu nezahajovat. Předpokládám, že jste v kontaktu s Vaším endokrinologem, který by mohl navrhnout v těhotenství úpravu dávek Euthyroxu.

Budu rád, budete-li mne informovat o dalším průběhu Vaší gravidity.

Zdraví J. Madar

3

Re: NK bunky, embryotoxicke cytokiny a Medrol

Dobrý deň prajem,

veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Medzičasom ma lekár (z iného mesta ako BA) presvedčil o potrebe užívania Medrol, ale menšiu dávku, ako mi predpísala lekárka v BA. Takže už 12ty deň beriem 8mg ráno a 4mg na obed.
Výsledky z odberov, ktoré mi robili 2 týždne dozadu (čiže ešte pred začatím užívania Medrol) sú +/- rovnaké, ako som aj písala v prvej správe (uvádzam len tie, ktoré som mimo obvyklého rozsahu):
NK bunky              27,11  +     %         5 - 24         | | | |*
CD3+ IFN-g            50,49  +     %         17,6 - 31,7    | | | |*
CD3+ TNF-a            74,24   +    %         32,2 - 53,6    | | | |*
CD4+ IFN-g            30,67   +    %         10,6 - 20,9    | | | |*
CD4+ TNF-a            72,77   +    %         33,3 - 55,4    | | | |*

Akokoľvek nemám dobré správy.. Včera som bola na ultrazvuku a teda je vidno tehotenskú dutinku, ale plod nie. Takže na 99% bol tento pokus KET neúspešný a teda plod cca tak 1-2 týždne dozadu odumrel. Keby bolo všetko v poriadku, tak som práve 6týždeň +5dní. Lekár mi ešte pre istotu nechal progesterón a mám prísť v pondelok 23.12 pre istotu ešte na kontrolu, ale je to mizivá šanca.

Takže asi som opäť na začiatku. Otázka je skôr, že či eventuálne mohol byť vplyv z tých výsledkov z imunológie alebo nie. A súčasne, že či vôbec mám pokračovať s užívaním Medrol alebo nie. Keby bola dostupná lekárka tu v BA, tak sa jej samozrejme opýtam, ale bohužiaľ do 7.1 neordinuje a na akékoľvek otázky sa treba objednať, pričom termíny sú najskôr o 2 mesiace. Vedeli by ste mi prosím poradiť? Resp. čo by ste odporúčali?

Z centra asistovanej reprodukcie navrhujú, že pokiaľ cyklus nabehne bez problémov, ako som aj doteraz mala, že by som mohla v podstate ísť hneď na KET (ešte mám 2 zamrazené embryá), ale samozrejme, že je to aj na mne. Ja by som aj áno, len neviem, čo s tými výsledkami z reprodukčnej imunológie a s užívaním Medrol.

A ešte drobná otázka - niekde som čítala, že pri užívaní Medrol musí byť chránený styk, ale lekárka mi o tom nehovorila. Poradili by ste mi, či naozaj má byť chránený a prečo?

Ešte raz ďakujem za Váš čas a ochotu sa mi venovať. Veľmi si to vážim.
Pekný deň prajem

4

Re: NK bunky, embryotoxicke cytokiny a Medrol

Vážená paní,
pokud se gravidita nezdařila, tak bych přenos embrya zatím raději odložil. Aplikaci Medrolu bych zatím přerušil (dávky snižovat postupně v průběhu 1 týdne). Po pauze alespoň 4 týdny by bylo vhodné léčbu Medrolem znovu zahájit (stačilo by 4 mg denně) a KET realizovat za dalších cca 4-6 týdnů  (podle menstruačního cyklu). V průběhu léčby je třeba omezit styk pohlavního ústrojí s cizorodými látkami - vyléčit případné gynekologické záněty a při styku používat kondom.

Zdraví J. Madar