1

Téma: Nízké AMH - opravený dotaz z 1.9.

Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám mnohokrát za odpověď na můj dotaz z 1.9. Chtěla by jsem Vás znovu požádat na zodpovězení otázky, protože se obávám, že jsem asi špatně uvedla hladiny hormonů(24 DC), za což se omlouvám. Nyní uvádím mé hodnoty naměřené 2 DC, tedy těsně před stimulací na IVF.

Mám za sebou jedno neúspěšné IUI a jedno neúspěšné IVF (PICSI). Je mi 40 let, AMH mám 0,26 ug/l, hodnoty hormonů 2 DC
Estradiol 0,092, FSH 34,9, LH 13,4 , Progesteron 3,23, Prolactin 65,7.

Manžel astenospermie 11%, množství 180 mil., celková pohyblivost 40%. Při IUI jsem měla eigenorm 75IU/Cetrotide 0,25, měla jsem dva folikuly.

Při první stimulaci IVF, která následovala hned měsíc po IUI, jsem měla stimulační protokol:

Femaru 1-2-1(5 dní)+ Eigenorm 375IU (4 x)/Cetrotide 0,25 1x1+Dostinex 1/2 taplety 1x týdně.
Získaný jeden oocyt, vajíčko kvality B oplozeno metodou PICSI, 3 den transferovano embyro 1D2, poté nasazen utrogestan 3-0-3, estrimax 2 mg 1-0-1.

Chtěla by jsem se prosím zeptat, jaká by podle Vás byla vhodná stimulace při těchto jiných hodnotách při dalším cyklu IVF. Měsíc před IVF jsem absolvovala IUI. Myslíte, že předešlé IUI bez pauzy normálního cyklu mohlo způsobit, že se mi hormony takto rozházely? Jakou dlouhou pauzu prosím doporučujete mezi jednotlivými cykly IVF? Je možné absolvovat u Vás v centru i nativní cyklus i vícekrát? (důvod - jsem samoplátce a mám zisk jen 1 oocyt). Myslíte, že je možné při takto vysokém FSH otěhotnět ještě přirozeně? Ráda by jsem se k Vám objednala na případnou osobní konzultaci.

Prosím odepište mi jen email, tento opravný dotaz neuvádějte na webu.
Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a Váš čas!
S pozdravem Irena B.

2

Re: Nízké AMH - opravený dotaz z 1.9.

Dobrý den,
hodnota FSH 34,9 nedává naději na zisk vašich vajíček. Hodnoty vyšší 20 jsou normální u žen v přechodu.  Doporučuji vám zvážit přijetí darovaných vajíček. To je cesta ke graviditě a porodu. Nativní cykly a vlastní stimulace je jen nepřiznání pravdy.
pokud máte zájem, objednejte se do mé ambulance a tam vám vše lépe vysvětlím.

prim MUDr Pavel Texl