1

Téma: odložené KET

Dobrý den, pane doktore,
v lednu jsem byla na odběru vajíček, embryotransfer jsme odložili na následující měsíc, na ultrazvukové kontrole před KET mi paní doktorka řekla, že mám výšku sliznice velmi nízkou (12. den MC - výška 2mm děl.sliznice) ale, že je to první menstruaci po OPU běžné z důvodu blokace estrogenů a že by bylo vhodné to odložit opět o další měsíc, kdy jsem dostala zároveň Menopur, který si mám píchnout 3, 5 a 7 den cyklu. V normálních cyklech jsem vždy výšku děl. sliznice měla normální (např. 6.den cyklu 6mm). Myslíte, že je nutné znovu si píchat Menopur? Nešlo by to jinou metodou např. Estofem? Popravdě už jsem těch hormonů měla až až.  Děkuji za Váš názor
Kamila R.

2

Re: odložené KET

Dobrý den,
aplikaci FSH považuji za lepší , než užití estrogenů. FSH podpoří endogenní produkci estrogenů ve vaječníku a tím je příprava přirozenější. Ale pokud by vám nevadilo, že se KET znovu odloží, pak stačí ještě jednou počkat jak se bude endometrium vyvíjet samo ve zcela přirozeném cyklu. A teprve v tom třetím se rozhodovat pro substituci léky.

prim MUDr Pavel Texl