1

Téma: Další IVF?

Dobrý den pane doktore,
je mi 34 let, byla jsem již 5x těhotná...a 5x to nedopadlo. Otěhotněla jsem vždy přirozeně a napoprvé. Nejdále jsem se dostala do 5. měsíce, kdy jsem čekala zdravého chlapce, ale "díky" skryté imuno poruše (komplementopatie) a špatné shodě náhod to mělo smutný konec. Poté jsem byla těhotná ještě 2x, vždy se objevila srdeční akce, ale následovalo zamlknutí i přes imuno léčbu a skvělé výsledky. AMH mám 3,42 a celý hormonální profil + ŠŽ je v normě, manžel DNA fragmentaci spermií v pořádku, hysteroskopie u mě také dobře dopadla (navzdory již čtyřem kyretážím), test z moči na ureoplasmata, mycoplasmata i chlamydie byl u nás obou zcela negativní.
Následně mi bylo doporučeno IVF s PGS (NGS) V říjnu jsem podstoupila svou první stimulaci: od 2.DC Gonal 100j. s tím, že 9.-12. DC mi byl navýšen na 150j, Luveris 75j 7-12.DC, Cetrotide 0,25 10.-12. DC a na závěr Ovitrelle 250j. 13.DC. Po celou dobu ještě Clexane 0,4 ml z důvodu heter.protromb. mutace. Po celý první týden stimulace jsem poslouchala, jak musím být stimulována jen nepatrně, neboť mám hodně vajíček a je u mě velké riziko hyperstimulač. syndromu...aby mi pak 15. DC bylo odebráno JEDNO vajíčko. Nic víc.
Nicméně to jediné vajíčko přežilo oplodnění, pětidenní kultivaci a má výsledek: Embryo MA1: norma s výhradou. Mosaika monosomie chromosomů 2 (odhad 40%) a 21 (odhad 50%). Nelze jednoznačně prokázat, zda je aneuplodie vázána pouze na buňky trofoektodermu". Na můj dotaz, zda je tedy vhodné k transferu mi bylo sděleno, že je to na mě...

Obracím se tedy na Vás s dotazy:
1. s mou potratovou anamnézou - doporučil byste mi k zavedení takové embryo?
2. V případě, že bychom podstoupili další IVF, kdy nejdříve byste mi další stimulaci doporučil?
3. Jakou byste použil v mém případě stimulaci?  Byla tahle podle Vás v pořádku? Na mě to totiž dělá dojem, že ne...

Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi,
s pozdravem, Milada

2

Re: Další IVF?

Dobrý den,
nevím jakého stádia dosáhlo ono embryo, v jakém stádiu prováděli biopsii. Ale výsledek s odhadem 40% a 50% je asi stejný jako by jste PGT nedělali. Monosomie se nebude vyvíjet a trisomii 21 můžete kontrolovat v graviditě. Pro mne je embryo schopné transferu, ale pravděpodobnost, že  se bude vyvíjet je malá. Transferem nic nepokazíte.
Mám jen dva dotazy k zodpovězení druhé otázky. Byla během stimulace odebírána krev na stanovení hladiny FSH, LH a estrogenů?  Já doporučuji tyto odběry 5., 8. a 11 den stimulace. Ve kterém centru se léčíte ?
Obecně ale nyní mohu napsat, že bych volil spíš dlouhý protokol s Dipherelinem 0,1 mg a Menopurem.

prim. MUDr Pavel Texl

3

Re: Další IVF?

Dobrý den,
předně děkuji za Vaši rychlou reakci.
Biopsii prováděli 5. den kultivace ve stadiu blastocysty. Já s přirozeným otěhotněním problém nemám, do IVF jsme šli právě a jen z důvodu PGS (NGS), z důvodu mých už čtyřech kyretáží dělohy po nepodařených těhotenstvích...
K Vašim dotazům: léčím se v Gennetu v Praze a během stimulace mi krev nebyla odebrána ani jednou, jen v červenci jsem si sama zajistila vyš. krve na AMH, štítnou žlázu a hormonální profil ve folik. i luteál. fázi cyklu. Tyto odběry byly v pořádku.
Velice nepříjemně mě překvapilo, že s mým AMH 3, 42 a ujišťováním, že mám opravdu hodně vajíček a musím být stimulována jen nepatrně z důvodu hrozícího hyperstimulač. syndromu mi bylo odebráno jen jedno vajíčko a nemohu se zbavit dojmu, že jsem byla nastimulována špatně. Domnívala jsem se, že cíl je cca 10 odebraných vajíček, protože "odpad" při PGS je veliký...

4

Re: Další IVF?

Dobrý večer,
právě to, že mnohá centra v průběhu stimulace nekontrolují hladiny FSH, LH E2 vede k nízké kvalitě vajíček a následně embryí. I já si myslím, že počet získaných vajíček neodpovídá hodnotě  AMH.
K PGS vyšetření doporučuji jen embrya ve stádiu hatchující blastocysty. Biopsie nehatchujících blastocyst snižuje jejich šanci na dobrý vývoj.  Vím o centrech která se chlubí úspěšností 50% gravidit na transfer vyšetřeného embrya. Ale takové úspěšnosti dosahujeme i bez PGS. Pro PGS mám hranici dobrého výsledku více jak 75%. Výsledek je také závislý na vybavení embryologických laboratoří a i zde jsou velké rozdíly mezi centry.
Pokud by jste měli zájem, nabízím vám konzultaci v mé ambulanci.

prim MUDr. Pavel Texl