1

Téma: Dalsi tehotenstvi

Dobry den pane doktore,
Prodelala jsem tři spontanni potraty (nejpozdeji v 8tt). Probehla všechna vysetreni, z toho vyplynulo -hematologicke a predevsim imunologicke priciny. Zvysene NK bunky proti spermiim i trofoblastu. Nemam problem s otehotnenim, ale s "udrzenim". Diky podavani prednisonu a Clexanu v tehotenstvi jsem pred rokem porodila zdravého chlapce. Zajimalo by mne, zda se aloimunita muze po porodu (ci po podavani prednisonu) upravit do normalu a dalsi tehotenstvi muze byt bez medikace, nebo bude opet potreba lecba a bez lecby je zase zvysene riziko potratu. Dekuji za vase zkusenosti.

2

Re: Dalsi tehotenstvi

Vážená paní,

spíš je pravděpodobné, že odmítavá reakce imunity na zárodek se může obnovit. Není však vyloučené vymizení nebo oslabení aloimunity. Skutečný současný stav  by nejlépe bylo ověřit vyšetřením specifické buněčné imunity a teprve potom navrhnout eventuální léčbu před dalším otěhotněním.

Zdraví J. Madar