1

Téma: Protilátky proti ováriám.

Dobrý deň,
boli mi indikované protilátky proti ováriám a proti zona pellucida. Rozumiem, že pri zona pellucida sa nevedia spermie dostať do vajíčka. Ako je to ale s protilátkami proti ováriám? Hormonálny profil mám v poriadku, mám pravidelný menštruačný cyklus a tiež ovuláciu, meriam si bazálnu teplotu aj testy na ovuláciu mám pozitívne.
Absolvovali sme neúspešné IVF, mala som 16 zrelých vajíčok a nevzniklo nám žiadne embryo. Spermiogram máme zlý ale môže byť  príčina aj v týchto zistených protilátkach?
Ďakujem.

2

Re: Protilátky proti ováriám.

Vážená paní,
v ovariu je řada složek, které mohou být cílem autoimunitního napadení. Zona pellucida je jednou z těchto struktur. Řešení je v případě asistované reprodukce v injekci spermie přímo do vajíčka s použitím mikromanipulační techniky (tzv. ICSI). Pokud nevzniklo žádné embryo, může být na vině mimo jiné špatná kvalita vajíček, technické důvody nebo genetická závada u některého z partnerů. Zde by bylo indikováno genetické vyšetření obou. Vliv antiovariálních protilátek na vznik embryí s použitím ICSI  není pravděpodobný.
Zdraví J. Madar

3

Re: Protilátky proti ováriám.

Ďakujem za odpoveď. Genetické vyšetrenie sme absolvovali, všetko v poriadku. Vajíčka boli oplodňované metódou ICSI. Selekcia spermií metódou MACS nebola možná z dôvodu nízkeho počtu spermií. Skôr by som tiež pripisovala neúspech kvalite vajíčok, nie len spermiám.

4

Re: Protilátky proti ováriám.

Dobry den pan doktor,

Boli mi zistene protilatky anti ovaria. Lekarka mi napisala Prednosom 0,5 mg. Hodnotu som mala z hranicnej 10 zvysenu na 11,90 anti ovaria. Ako dlho pred IVF musim brat tento liek? Lekarka mi ho iba teraz predpisala a o 2 tyzdne uz mi chce vyberat vajicka. Staci tento cas na potlacenie protilatok? Nemam tento cyklus uz napadnute vajicka? Nebolo by vhodne brat prednisom a zrealizovat IVF az buduci mesiac? Poradte mi prosim.
Dakujem

5

Re: Protilátky proti ováriám.

Jde-li ve Vašem případě opravdu jen o protilátkovou imunitu proti některé složce ovaria,  mohla by uvedená léčba postačit (protilátky proti ovariu většinou nemají zásadní vliv na implantaci záeodku v děloze). Pokud by ovšem šlo o aktivovanou specifickou buněčnou imunitu, je třeba vedle vyléčení případných gynekologických infekcí a dočasné kondomové ochrany používat vyšší dávky Prednisonu (obvykle 5 mg/den) a léčba by měla být zahájena alespoň 6 týdnů před přenosem zárodku.
Zdraví J. Madar