1

Téma: Protilatky proti ovariu

Dobry den.
S manzelom sa snazime o dietatko 2,5 roka. Prirodzene sme pocali 2x.
V 6 TT bol na sone viditelny len drobny GS, pricom HCG bolo 508. O par dni som zacala krvacat, kleslo HCG, nasledne sa robila kyretaz.
Druhe tehotenstvo bolo biochemicke.
Vysledky v CAR sme mali v poriadku, az na protilatky proti ovariu - slabo pozitivne. V CAR sa k tomu nevyjadrili. Preto sa chcem opytat ako sa tato slaba pozitivita moze prejavovat?Je potrebne nejake dalsie detailnejsie vysetrenie? Odporucili by ste aj vysetrenie bunkovej imunity? Realizuje sa na Slovensku v Nitre?
Na hematologii mi zistili Syndrom lepivych dosticiek - uzivam Aspirin protect. Po zisteni tehotenstva si ma hned zacat pichat aj Fraxiparin.
Okrem toho na laparoskopii mi bola odstranena endometrioza, zrejme na peritoneu a nepriechodny pravy vajickovod.
Dakujem za odpoved.

Naposledy upravil: Popelka (14.02.2018 18:23:50)

2

Re: Protilatky proti ovariu

Vážená paní,

endometrióza má negativní vliv na průběh usazení zárodku v děloze a je dobře, že byla léčena. Protilátky proti ovariu, pokud jsou ve vysokých titrech, mohou způsobovat hormonální  poruchy (zjišťuje se laboratorně), v nízkých titrech většinou při otěhotnění nevadí. Aspirin a Fraxiparin jsou vhodné léky při zvýšené agregaci destiček.
Vyšetření buněčné imunity by asi bylo ve Vašem případě vhodné. Na Slovensku jej provádí klinika v Nitre, v ČR pak pracoviště reprodukční imunologie AREPIM Praha (www.arepim.cz). Je-li zjištěna zvýšená buněčná imunita, je možné ji před otěhotněním léčebně snížit.

Zdraví J. Madar.