1

Téma: další zamlklé těhotenství i přes léčbu

Dobrý den pane doktore
S partnerem jsme již rok pacienti oddělení reprodukční imunologie v Podolí a je nám moc líto, že se tu už s vámi nemůžeme setkat.

Chtěla bych vás moc poprosit o radu alespoň touto formou. Mám za sebou již dvě zamlklá těhotenství (obě ukončena v prvním trimestru)a mám velký strach, aby i další neskončilo nezdarem.
U prvního těhotenství jsem ještě léčbu nezačala, protože než přišli výsledky z Podolí, otěhotněla jsem.
Když jsem otěhotněla podruhé, již jsem Prednison 5mg brala a pak hned podle instrukcí z Podolí (po dalších výsledcích které dle slov doktorky byli lepší) Prednison snížila na 2,5mg a nasadila i Anopyrin (Annexin IgG pozitivní). I přes dostatečně dlouhou léčbu, sex jen s kondomem a bez jakýchkoliv zánětů se těhotenství nevyvíjelo prakticky hned od začátku podle daných týdnů (konec cca v 6-7tt), ani srdekční akce nebyla potvrzena.
Myslíte, že stále je na vině pozitivní buněčná imunita s kombinací s ne příliš dobrým spermiogramem mého partnera (oligosthenozoospermia gravis, pH 7,9, objem 3,9ml, koncentrace 2mil/ml, pohyblivost lineární 65%, nelieární 30%, nehybné 5%, morfologie defekt 74%, hlava 62%, krk 11% a bič 1%, IgA 10%)?
Jak máme postupovat dál podle vás?
V CARu nám doporučují IVF s metodou PGS (i kvůli mému věku 36), ale já od vás vím, že nic nepomůže, pokud nemám vyléčenou imunitu. Teď po pauze 6 týdnů jsme se dohodli s doktorkou v Podolí, že opět nasadím Prednison. Myslíte, že stačí 5mg? Mám po čase opět dávku snížit nebo naopak by bylo potřeba brát víc?
Neumím si představit, že by další těhotenství skončilo nezdarem. Mám pocit že lékaři se tváří tak, že hold jednou se to zadaří, ale kolikátý pokus to bude to neví. Ale já nechci opět zažívat tu neskutečnou radost z potvrzení těhotenství a pak krátce na to smíření se s verdiktem a termínem na revizi.
S partnerem jsme léčbě Prednison, Anopyrin + Utrogestan dost věřili a jsme v koncích co dál. Popravdě každý doktor by se vydal jinou cestou. V CARu věří v IVF, genetik by to nechal na přírodě (protože jsme po všech testech dopadli bez problémů), gynekoložka věří jen PGS.
S partnerem bychom rádi znali váš názor, kterého si oba moc vážíme.
Přejeme hodně zdraví a do další práce mnoho spokojených a hlavně šťastných pacientů

2

Re: další zamlklé těhotenství i přes léčbu

Vážená paní,

ono je moc příčin, které mohou způsobit nezdar těhotenství. Píšete, že genetické vyšetření vás obou bylo v pořádku - to je dobře.
Navrhuji zopakovat pokus o otěhotnění po přeléčení cca 6 týdnů (žádné gynekologické infekce, kondomová ochrana, Prednison 5mg/den). Jsou-li pozitivní protilátky proti annexinu V, přidat Anopyrin (nebo Stacyl a pod.). Pokud otěhotníte, doporučuji dávku Prednisonu snížit na 2,5 mg/den až v cca 12. týdnu těhotenství a ukončení léčby Prednisonem v cca 16. týdnu. Anopyrin lze brát do cca 35. týdne, záleží na výsledku kontroly v cca 9.-10. týdnu. Pokud se první pokus o otěhotnění nezdaří, lze léčbu prodloužit na cca 4 ovulační cykly, pak je lepší podávání Prednisonu přerušit asi na 6 týdnů a pak znovu zahájit. Prednison lze adekvátně nahradit Medrolem (5 mg Prednisonu = 4 mg Medrolu).
Pro oplození by asi bylo vhodné použít IVF, vzhledem ke spermiogramu partnera.
Doufám, že to příště už vyjde, držím palce!

Zdraví J. Madar.